Αυξήσεις στα τιμολόγια το α' τρίμηνο του 2009 «βλέπει» ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ

Από 1ης Ιανουαρίου ενεργοποιείται η ρήτρα καυσίμων
Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2008 19:59

Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ το πρώτο τρίμηνο του 2009 αναμένεται να επιφέρει η ρήτρα καυσίμων, η οποία ενσωματώνεται στους λογαριασμούς με νομοθετική ρύθμιση από 1ης Ιανουαρίου.

Στην εκτίμηση αυτή προέβη ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ Νίκος Χατζηαργυρίου, σε δηλώσεις του, στο περιθώριο του 6ου διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου για την ηλεκτρική ενέργεια, με θέμα «Med Power 2008», που άρχισε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Χατζηαργυρίου, η αναμενόμενη αύξηση -παρά τη συνεχιζόμενη πτωτική πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου- αποδίδεται στο ότι μεγάλο τμήμα των δραστηριοτήτων της επιχείρησης εξαρτάται από το φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, καθώς ακολουθεί με καθυστέρηση περίπου έξι μηνών την πορεία των τιμών του πετρελαίου.

«Εφόσον συνεχιστεί η πτωτική τάση του πετρελαίου και μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου τότε τα τιμολόγια θα αναπροσαρμοστούν. Η ΔΕΗ δεν θα πρέπει ούτε να επωφελείται ούτε να ζημιώνεται από τις αυξήσεις των διεθνών τιμών των καυσίμων» επισήμανε.

Πάντως, ο κ. Χατζηαργυρίου σημείωσε ότι ο μηχανισμός της ρήτρας καυσίμων επιδέχεται τροποποιήσεις, καθώς δεν συμπεριλαμβάνει τις ποσότητες ενέργειας που εισάγει η ΔEH, οι τιμές των οποίων διαμορφώνονται, επίσης, με βάση τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ ανέφερε ακόμη πως στην παρούσα φάση δεν τίθεται ζήτημα περαιτέρω αυξήσεων στα τιμολόγια, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να μπορεί να αποσυρθεί από το τραπέζι των συζητήσεων, καθώς, όπως ανέφερε, σήμερα τα έσοδα της επιχείρησης είναι διαπιστωμένο ότι δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

«Με κάποιο τρόπο πρέπει να βρεθεί ένα ισοζύγιο εξόδων - εσόδων, δηλαδή του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και της διάθεσής της. Αυτή τη στιγμή είναι σαφές ότι δεν υπάρχει ισορροπία, η οποία μπορεί να έλθει είτε με κάποια αύξηση τιμολογίων είτε με κάποια κρατική επιχορήγηση» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ μέχρι το 2014, ύψους 12 δισ. ευρώ, σημείωσε ότι περί τα 5 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την εγκατάσταση νέων θερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, 2 δισ. στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τα υπόλοιπα στην ανάπτυξη του δικτύου μεταφοράς. Τόνισε ωστόσο ότι η χρηματοδότηση του σχεδίου θα εξαρτηθεί και από την αποδοτικότητα της επιχείρησης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) Ευάγγελος Λεκατσάς δήλωσε ότι η ενσωμάτωση της ρήτρας καυσίμων στα τιμολόγια της ΔΕΗ δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνο αυξητικά, αλλά και πτωτικά.

Το συνέδριο Med Power 2008 διοργανώνουν το Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τα Ινστιτούτα Μηχανικής και Τεχνολογίας της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου. Στις εργασίες του που θα διαρκέσουν μέχρι και την Τετάρτη, θα παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας, την αξιοπιστία των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας κ.ά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα