Στη σκιά των κερδών

Τι έγινε στις αγορές
Τρίτη, 04 Νοεμβρίου 2008 00:01

Ανάμεσα στα κέρδη και τις ζημίες ταλαντεύθηκαν, χθες, οι αμερικανικές μετοχικές τιμές, καθώς οι προβλέψεις αναλυτών ότι η επιβραδυνόμενη οικονομία των ΗΠΑ θα πλήξει την εταιρική κερδοφορία επισκίασαν την ανάκαμψη του ασφαλιστικού τομέα και τις προοπτικές ότι οι εταιρείες τηλεφωνίας θα καταφέρουν να βγουν αλώβητες από την κρίση.

Το επιλεκτικό «κυνήγι» μετοχών μετά την κάθετη πτώση του Οκτωβρίου προσέφερε αρχικά στήριγμα στη Wall Street, όμως τελικά υπερίσχυσαν οι ανησυχίες για το βάθος της επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τη μεταποίηση τα οποία έδειξαν περαιτέρω συρρίκνωση τον Οκτώβριο.

Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες του δείκτη S&P 500 αναμένεται να παρουσιάσουν το πέμπτο διαδοχικό τρίμηνο πτώσης κερδών, με επικεφαλής το χρηματοοικονομικό τομέα. Με βάση 341 εταιρείες που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα τρίτου τριμήνου τα κέρδη υποχωρούν 9%, μολονότι εξαιρουμένου του τραπεζικού τομέα τα κέρδη έχουν αυξηθεί 14%.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές κατάφεραν να κλείσουν με άνοδο για πέμπτη διαδοχική ημέρα, καταγράφοντας την πιο παρατεταμένη περίοδο κερδών σε διάστημα ενός έτους, καθώς η μείωση των διατραπεζικών επιτοκίων δανεισμού επισκίασε τις νέες ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία διολισθαίνει σε ύφεση.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 0,5%. Ομως, παρά την άνοδο των τελευταίων ημερών, οι ευρωπαϊκές μετοχές εξακολουθούν να οδεύουν προς το χειρότερο έτος στην ιστορία τους.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα