Αυστραλία: Mείωση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης

Τρίτη, 04 Νοεμβρίου 2008 07:04
UPD:08:57

Σε μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων από ό,τι αναμενόταν προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας, κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας, εν μέσω ενδείξεων ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση πλήττει την οικονομία της χώρας.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Γκλεν Στίβενς, ανακοίνωσε τη μείωση των επιτοκίων στο 5,25% από το 6%, σήμερα στο Σύδνεϋ, μετά τη μείωση τους κατά 1% τον μήνα που πέρασε.

Η μείωση της τιμής πώλησης κατοικιών και των λιανικών πωλήσεων ανάγκασαν την κεντρική τράπεζα να μειώσει αρκετές φορές τα επιτόκια από το 1991, όταν η οικονομία της Αυστραλίας ήταν σε ύφεση. Σε μείωση των επιτοκίων τους προέβησαν την περασμένη εβδομάδα και ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία και Ν. Κορέα.

Πτωτικά κινήθηκε το δολάριο της Αυστραλίας στα 66,65 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στις 2:57 μ.μ. στο Σύδνεϋ, από 67,17 σεντς πριν από την ανακοίνωση για τα επιτόκια. Το νόμισμα της χώρας έχει υποχωρήσει 32% από τα υψηλότερα επίπεδα 25 ετών των 98,49 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ που άγγιξε στις 16 Ιουλίου.

Στο Χρηματιστήριο ο δείκτης S&P/ASX 200, ο οποίος σημείωνε απώλειες 1,2% πριν τη μείωση των επιτοκίων, αμέσως μετά περιόρισε τις απώλειές του στο 0,6%, φθάνοντας στις 4.197,3 μονάδες.

Το ΑΕΠ σημείωσε άνοδο 0,3% το δεύτερο τρίμηνο, με τον χαμηλότερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα πλέον των τριών ετών, καθώς οι καταναλωτές μείωσαν τις δαπάνες τους για πρώτη φορά από το 1993.

Οι τιμές κατοικιών υποχώρησαν 1,8% το τρίτο τρίμηνο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο τα μέγιστα σε τρία χρόνια και οι αγγελίες για εργασία υποχώρησαν για έκτο μήνα, σύμφωνα με χθεσινές εκθέσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα