Small Business Act: Συνεχίζεται η διαβούλευση για τις ΜμΕ

Τρίτη, 04 Νοεμβρίου 2008 13:20

Ξεκίνησε σήμερα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών το δεύτερο μέρος της διαβούλευσης του ΥΠΑΝ με τους παραγωγικούς φορείς και τα Επιμελητήρια για τη στήριξη των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ), στο πλαίσιο της κοινοτικής πρωτοβουλίας «Α Small Business Act for Europe (SBA)».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Σταύρος Καλαφάτης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε μέτρα και πολιτικές που ελήφθησαν τα τελευταία χρόνια όπως:

§ Η μείωση του κόστους και του χρόνου, όσον αφορά στην ίδρυση μιας Εταιρίας Περιορισμένης Ευθύνης,

§ Η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων έως και 10 ποσοστιαίες μονάδες,

§ Η αύξηση των πόρων για επενδυτικά σχέδια από 571 εκατομμύρια, σε 2, 5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2007,

§ Η ενίσχυση 80.000 επιχειρήσεων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, από την Κοινωνία της Πληροφορίας και το ΤΕΜΠΜΕ,

§ Η ένταξη ΜμΕ, που δραστηριοποιούνται στο χώρο του εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών, για πρώτη φορά, σε κοινοτικά προγράμματα.

Παράλληλα ο κ. Καλαφάτης τόνισε την αναγκαιότητα αλλά και τη βούληση της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, ώστε:

· Να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της νομοπαρασκευαστικής εργασίας για την περαιτέρω εξοικονόμηση κόστους και χρόνου για την ίδρυση των εμπορικών εταιρειών.

· Να αξιοποιήσει το υπό σχεδιασμό ΕΠΑΝ ΙΙ με μικτή συνολική συγχρηματοδότηση στα 3,2 δισ. €.

· Να προχωρήσει δράσεις συγκεκριμένες, στοχευμένες στις συνεργασίες ΜμΕ (clustering), στη μετατροπή γνώσης σε καινοτομικά προϊόντα και στη διασύνδεση των ΜμΕ με ερευνητικούς φορείς.

· Να προωθήσει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως κεφάλαια σποράς μικροδάνεια , κουπόνια καινοτομίας.

· Να αναβαθμίσει το ρόλο του ΤΕΜΠΜΕ, μετατρέποντας το σε ένα ευέλικτο εργαλείο στην υπηρεσία των ΜμΕ.

«Τα προβλήματα των μικρομεσαίων δεν απαντώνται με ευχολόγια και διακηρύξεις. Μαζί πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη οικονομική συγκυρία με στοχευμένες δράσεις», υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης και πρόσθεσε:

«Η πρωτοβουλία SBA είναι για εμάς μέρος της απάντησης στο ερώτημα, πως και με ποιο τρόπο, θα στηριχθεί η σύγχρονη οικονομία. Είναι "πιστεύω" μας, ότι η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας είναι πολιτική μακράς πνοής με την άμεση και ουσιαστική της εφαρμογή, περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ. Η άρση της γραφειοκρατίας στη σύσταση, λειτουργία και μεταβίβαση των ΜμΕ με έμφαση στην πρόταση για σύσταση Ευρωπαϊκής Ιδιωτικής Εταιρείας με ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο, η δεύτερη ευκαιρία στον άτυχο επιχειρηματία, οι νέες τεχνολογίες και η καινοτομία στις ΜμΕ, η ευχερέστερη πρόσβαση σε νέα ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία διεθνοποίηση ανάπτυξης, μέσω της συμμετοχής τους σε δικτυακές συσσωματώσεις, η προσβασιμότητα σε κρατικούς διαγωνισμούς είναι καίρια θέματα που προσδιορίζουν το σήμερα και το αύριο των ΜμΕ»

Από την πλευρά του ο ειδικός γραμματέας Ανταγωνιστικότητας, Ελευθέριος Σταυρόπουλος, παρουσίασε τις 10 κατευθυντήριες γραμμές της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας SBA, δίνοντας έμφαση σε μέτρα και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται από το υπουργείο Ανάπτυξης, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών ΜμΕ. Τόνισε επίσης, ότι στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης πολιτικής του Υπουργείου Ανάπτυξης, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013, ΕΠΑΝ ΙΙ, συνιστά το κατεξοχήν εργαλείο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και ειδικά των ΜμΕ.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης, συνεχίζει τη διαβούλευση και στις 14 Νοεμβρίου στην Καβάλα. Παράλληλα διενεργείται έρευνα με ερωτηματολόγια και ατομικές «συνεντεύξεις βάθους» σε επιλεγμένους αρμόδιους φορείς σε όλη τη χώρα, σε δείγμα επιχειρήσεων και τα επιμελητήρια. Τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη για τη διαμόρφωση της ελληνικής θέσης στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια και τον πυρήνα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την αποτελεσματικότερη στήριξη των ΜμΕ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα