Ινδία: Ζημίες εκατοντάδων χιλιάδων δολ. από την πειρατεία στον Κόλπο του Αντεν

Τρίτη, 04 Νοεμβρίου 2008 13:25

Εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια χάνουν κάθε μήνα οι ναυτιλιακές εταιρείες της Ινδίας λόγω της πειρατείας στον Κόλπο του Αντεν που κρατά μακριά τα πλοία από την περιοχή και καθυστερεί τη μεταφορά προϊόντων, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Περίπου 20 ξένα πλοία, συμπεριλαμβανομένου και του ινδικού MT Stolt Valor, ενός τάνκερ χημικών με 18 Ινδούς πλήρωμα, βρίσκονται στα χέρια πειρατών στην περιοχή.

Ιαπωνικό εμπορικό πλοίο κατελήφθη από Σομαλούς πειρατές τον Σεπτέμβριο στον Κόλπο του Αντεν.

«Η κατάσταση είναι ανησυχητική και ανησυχούμε για την αύξηση της πειρατείας καθώς βλάπτει το εμπόριο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Εθνικής Ενωσης Ιδιοκτητών Πλοίων (INSA), Σασάνκ Κουλκάρνι, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα πριν είναι πολύ αργά».

Τα ινδικά πλοία χάνουν μηνιαίως 450.000 δολ. από το κόστος των καθυστερήσεων παράδοσης εμπορευμάτων, ενώ τα πληρώματα διστάζουν να ταξιδέψουν στον Κόλπο του Αντεν, μία από τις πιο σημαντικές θαλάσσιες εμπορικές οδούς στον κόσμο.

Περίπου 100 δισ. δολ. του θαλάσσιου εμπορίου της Ινδίας περνά από τον Κόλπο του Αντεν, ανακοίνωσε η INSA μετά από σειρά συναντήσεων των μελών της ένωσης με κυβερνητικά στελέχη από τον περασμένο μήνα.

Τον Οκτώβριο η Ινδία έστειλε ένα πολεμικό πλοίο να προσέχει τα εμπορικά πλοία της από τους πειρατές, αυτό όμως επέστρεψε λόγω μηχανικής βλάβης, σύμφωνα με αξιωματούχους της ένωσης ιδιοκτητών πλοίων της χώρας.

Εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Ινδίας είπε ότι άλλο πολεμικό πλοίο πρόκειται να επιθεωρεί την περιοχή, ωστόσο οι εφοπλιστές λένε ότι αυτό δεν φθάνει για να αποκτήσουν και πάλι την εμπιστοσύνη τους.

Από τα 24 περιστατικά πειρατείας που σημειώθηκαν από Σομαλούς πειρατές μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου του 2008, τα 19 σημειώθηκαν στον Κόλπο του Αντεν, όπου τουλάχιστον οκτώ πλοία τυλίχτηκαν στις φλόγες ή εβλήθησαν από ρουκέτες των πειρατών.

Την περασμένη εβδομάδα η Διεθνής Ομοσπονδία Πλοιοκτητών ζήτησε από τις κυβερνήσεις των χωρών του κόσμου να λάβουν μέτρα μέσω του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να περιοριστεί η πειρατεία στην περιοχή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα