Τη διαβεβαίωση πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για την προστασία των οικονομικά αδυνάτων από τις επιπτώσεις της κρίσης έδωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης.
Σε δηλώσεις του από της Βρυξέλλες μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομίας της Ε.Ε. σημείωσε πως δεν έχουμε την πολυτέλεια να απομακρυνθούμε από την δημοσιονομική πειθαρχία, η οποία, όπως ανέφερε, μαζί με τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης αποτελούν τα ισχυρότερα αναχώματα για την προστασία των πολιτών και της χώρας από την κρίση.
Επανέλαβε δε πως η ελληνική οικονομία παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερες αντοχές σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης ενώ έβαλε κατά του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας πως οι συνέπειες της διεθνούς κρίσης οφείλεται «σε δύο κακές κληρονομιές του παρελθόντος: τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα και τις δημοσιονομικές ανισορροπίες».
Ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει με συνέπεια και συνέχεια τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη της χώρας και προωθεί το σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, με στόχο την άμβλυνση των πιέσεων στα επιτόκια χορηγήσεων των τραπεζών και την άνετη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Σημείωσε δε πως υπάρχει συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης και πως οι έως τώρα εξελίξεις δείχνουν ότι η κυβερνητική πολιτική αποδίδει. Με την πολιτική αυτή διασφαλίζονται τα συμφέροντα των πολιτών και της χώρας. Είναι μια πολιτική ευθύνης, μια πολιτική προοπτικής, πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι οι αρμόδιες ελληνικές αρχές συζητούν με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος, ώστε να υπάρξει απόλυτος συντονισμός με τους ευρωπαίους εταίρους, πριν το σχέδιο έρθει προς συζήτηση στην ελληνική Βουλή.
Για τον προϋπολογισμό επισήμανε πως ότι η κυβέρνηση προχωρά στην κατάρτιση του τελικού σχεδίου, εντός του πλαισίου που καθορίζει το προσχέδιο που κατατέθηκε και συζητήθηκε στη Βουλή.
Αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε σχετικά με την κατάσταση στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις απαραίτητες αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στην αρχιτεκτονική του, ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι υπήρξε συμφωνία στην αρχή του νέου συστήματος και στην ανάγκη για μια κοινή ευρωπαϊκή θέση, με ορισμένες αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο σχετικό κείμενο της γαλλικής προεδρίας, ώστε να παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ