Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2008 06:17

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές ωθώντας τον περιφερειακό δείκτη στα υψηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων, καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα πλησίαζε στη νίκη των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ έναντι του αντιπάλου του Τζον Μακέιν.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε άνοδο 4,3% φθάνοντας στις 94,13 μονάδες στις 12:16 μ.μ. στο Τόκιο περιορίζοντας τις απώλειες που φέτος πλησίασαν το 40%. Εννέα από τους 10 κλάδους που τον αποτελούν σημείωναν άνοδο. Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 2,8% φθάνοντας στις 9.371,67 μονάδες.

Ολοι οι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της περιφέρειας – εκτός από τις Φιλιππίνες – κινήθηκαν ανοδικά. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημείωνε άνοδο 6,5%.

Ο ΜSCI οδεύει να ολοκληρώσει τρεις ημέρες με άνοδο 9,5% εν μέσω των κυβερνητικών προσπαθειών για την τόνωση των οικονομιών της περιφέρειας. Η Αυστραλία και Ινδία μείωσαν τα επιτόκια ενώ η Ν. Κορέα υποσχέθηκε να διοχετεύσει στην οικονομία της το ποσόν των 10,8 δισ. δολαρίων.

Χθες ο S&P 500 αναρριχήθηκε 5,1%, σημειώνοντας το μεγαλύτερο ράλι την ημέρα προεδρικών εκλογών σε 24 χρόνια. Η ψηφοφορία για την προεδρία των ΗΠΑ, ολοκληρώνεται σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των ασιατικών χρηματιστηρίων.

Οι τελευταίες νίκες σε Οχάϊο, Αϊόβα και Νιού Μέξικο έδωσαν στον Ομπάμα τουλάχιστον 207 από τους 270 εκλέκτορες που χρειάζεται για να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Μακέϊν έχει μέχρι στιγμής κερδίσει 135 εκλέκτορες.

Οποιος και εάν κερδίσει από τους δύο υποψηφίους τις εκλογές θα κληθεί να αντιμετωπίσει μία αμερικανική οικονομία που βάλλεται από τη μείωση των εταιρικών κερδών και την υψηλότερη ανεργία σε πέντε χρόνια. Τον μήνα που πέρασε, οι ζημίες των 680 δισ. δολ. ώθησαν τον S&P 500 17% χαμηλότερα, τα μέγιστα από το 1987. Τον Οκτώβριο ο περιφερειακός δείκτης MSCI Asia Pacific σημείωσε απώλειες 20%.

Το αργό πετρέλαιο αναρριχήθηκε 10% χθες στη Ν. Υόρκη φθάνοντας στα 70,53 δολ. το βαρέλι, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 22 Σεπτεμβρίου. Ο δείκτης των έξι μετάλλων που διαπραγματεύονται στο London Metal Exchange (LME) σημείωσε άνοδο 4,5%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα