Μέτρα για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, όπως χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους, αλλά και δανειολήπτες, που πλήττονται από την κρίση θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό, ο οποίος κατίθεται εντός του μηνός στη Βουλή.
Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος επίσης ανέφερε ότι ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο θα πέσει ενδεχομένως και κάτω από 4% (4,6% το Σεπτέμβριο).
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αναφέρθηκε στις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Ecofin, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της κοινής ευρωπαϊκής θέσης για την αντιμετώπιση της κρίσης, τονίζοντας για άλλη μία φορά πως η χώρα μας εμφανίζει αντοχές ισχυρότερες από αυτές άλλων οικονομιών της Ευρωζώνης.
Επανέλαβε ακόμη πως ο προϋπολογισμός που θα κατατεθεί στη Βουλή θα εντάσσεται στο πλαίσιο του προσχεδίου που έχει ήδη κατατεθεί καθώς και πως περιθώρια διεύρυνσης του ελλείμματος πέρα από το προβλεπόμενο είναι εξαιρετικά περιορισμένα.
Πρόσθεσε πάντως πως θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια που υπάρχουν για την ενίσχυση των ασθενέστερων αλλά και της πραγματικής οικονομίας όχι μόνο με μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, αλλά και προωθώντας τις μεταρρυθμίσεις όπως και την ενίσχυση των επενδύσεων από τα διαρθρωτικά ταμεία και τις συμπράξεις του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα.
Διευκρίνισε πως στον προϋπολογισμό, εκτός από τις ενισχύσεις που θα προβλέπονται για χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους θα περιλαμβάνονται και μέτρα για την ανακούφιση κατηγοριών δανειοληπτών που πλήττονται από τη χρηματοπιστωτική κρίση.
«Είναι πολλοί που θα έχουν προβλήματα με τα στεγαστικά τους δάνεια. Τέτοια προβλήματα επεξεργαζόμαστε» τόνισε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως μελετάται το σχέδιο της ισπανικής κυβέρνησης για την προστασία των δανειοληπτών.
Ο κ. Αλογοσκούφης επιτέθηκε εκ νέου στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι οι συνέπειες που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία εξαιτίας της κρίσης οφείλονται στην κακή κληρονομιά του παρελθόντος.
Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομίας για την εποπτεία στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα σημείωσε ότι η άποψη της Ελλάδας καθώς και άλλων χωρών είναι ότι αυτή πρέπει να γίνεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε κάθε περίπτωση διευκρίνισε ότι η κοινή απόφαση της ΕΕ θα υπάρξει προσπάθεια να οριστικοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή στο Συμβούλιο Κορυφής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ