Σκληρή πραγματικότητα

Τι έγινε στις αγορές
Πέμπτη, 06 Νοεμβρίου 2008 00:01

Σύντομος αποδείχθηκε ο εκλογικός ενθουσιασμός στις αγορές μετοχών, με τους επενδυτές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να εστιάζουν και πάλι την προσοχή τους στα διογκούμενα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της πραγματικής οικονομίας.

Στη Wall Street τα άκρως απογοητευτικά στοιχεία από τον τομέα υπηρεσιών υπενθύμισαν στους επενδυτές ότι ο νέος πρόεδρος θα έχει να αντιμετωπίσει τη χειρότερη οικονομική κρίση από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης. O Dow Jones παρουσίαζε καθ' όλη σχεδόν τη διάρκεια της συνεδρίασης απώλειες περίπου 300 μονάδων.

Πτώση 2% έως 3% κατέγραφαν και οι δείκτες S&P και Nasdaq. Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν οι τίτλοι της Nucor Corp., της μεγαλύτερης αμερικανικής χαλυβουργίας, του αεροναυπηγικού κολοσσού Boeing και άλλων μεγάλων βιομηχανιών.

Στην Ευρώπη ανεκόπη το ανοδικό σερί έξι συνεδριάσεων, καθώς οι επενδυτές ήρθαν αντιμέτωποι με τα στοιχεία για κάμψη της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 2,2% στις 953,24 μονάδες. Από τις αρχές του έτους παρουσιάζει απώλειες 37%.

Η επιφυλακτικότητα των επενδυτών αντανακλά και προειδοποιήσεις μερίδας αναλυτών. Εφιαλτικό είναι το σενάριο της Eddington Capital Management. Προβλέπει ότι ύστερα από ένα ράλι τεσσάρων ή πέντε μηνών, θα ακολουθήσει «κατακλυσμιαίο κραχ».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα