Χρηματιστήρια: Η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν «βυθίζει» Χονγκ Κονγκ και Σαγκάη

Τρίτη, 02 Αυγούστου 2022 07:47
UPD:08:01
REUTERS/JULIA NIKHINSON

Βαρύ ήταν το κλίμα από νωρίς πρωί της Τρίτης στις αγορές της Ασίας, με τις απώλειες να είναι εντονότερες στο Χονγκ Κονγκ και τη Σαγκάη. Και τούτο γιατί οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στην Πελόζι, η οποία αναμένεται να επισκεφτεί σήμερα την Ταϊπέι, σε μία κίνηση που έρχεται να εντείνει τις γεωπολιτικές εντάσεις. Εν αναμονή της επίσκεψης της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, η Κίνα έστειλε μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία στην άτυπη ουδέτερη ζώνη. 

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν δική της επαρχία, αρνόυμενη να της αναγνωρίσει ανεξαρτησία και η επίσκεψη της Αμερικανίδας αξιωματούχου θεωρείται από το Πεκίνο «κόκκινο πανί». Υπό αυτές τις συνθήκες ο Hang Seng υποχώρησε 2,94% με τις μετοχές των Alibaba και Meituan να υποχωρούν 2,83% και 2,96% αντιστοιχα. Ο δείκτης τεχνολογίας Hang Seng Tech έκανε βουτιά 4.18%.

Βαθύ κόκκινο και στις αγορές της κυρίως Κίνας  με τον Shanghai Composite στη Σαγκάη να καταγράφει απώλειες 2,93% και τον γενικό δείκτη στη Σένζεν να υποχωρεί επίσης σχεδόν 3%. 

Ο ταϊβανέζικος δείκτης Taiex υποχώρησε 1,86% με την TSMC, την κορυφαία εταιρεία παραγωγής ημιαγωγών στον κόσμο, να καταγράφει πτώση 2,58%. 

Το Τόκιο δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο, με τον Nikkei 225 να υποχωρεί 1,59% και τον Topix να καταγράφει πτώση 1,81%. Στη Σεούλ ο Kospi βρέθηκε στο -0,9%. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα