ΠΓΔΜ: Αισιόδοξη για την οικονομία η κυβέρνηση

Πέμπτη, 06 Νοεμβρίου 2008 12:00

Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της ΠΓΔΜ το 2008 δεν προβλέπεται να διαμορφωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα από το 5%, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Zoran Stavreski, προσθέτοντας πως η αύξηση του ΑΕΠ στο πρώτο εξάμηνο του έτους διαμορφώθηκε στο 6% ενώ η αύξηση του μέσου καθαρού μισθού στο τρίτο τρίμηνο του έτους κυμάνθηκε μεταξύ 9,5 και 10,5% σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, ο συνολικός αριθμός των απασχολούμενων στη χώρα στο δεύτερο τρίμηνο του 2008 αυξήθηκε κατά 18 χιλ. άτομα ή κατά 3% με αποτέλεσμα ο δείκτης της ανεργίας να υποχωρήσει για πρώτη φορά κάτω από το επίπεδο του 34%. Ωστόσο, η ανεργία παραμένει μεταξύ των κυριότερων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, ενώ στην περίπτωση που στα αμέσως επόμενα χρόνια επιτευχθούν ρυθμοί ανάπτυξης γύρω από το επίπεδο του 6% η ανεργία θα καταγράψει ακόμα πιο μεγάλη μείωση, επεσήμανε ο κ. Stavreski.

Το συνολικό ύψος των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΕΞ) που έχει προσελκύσει η χώρα στο επτάμηνο του 2008 ανέρχεται σε 301 εκατ. ευρώ ή στο υψηλότερο επίπεδο από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας και μετά με προορισμό κυρίως τον τομέα παροχής υπηρεσιών χρηματοοικονομικής διαμεσολάβησης, ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας πως έως τα τέλη του έτους το ύψος των ΑΞΕ θα διαμορφωθεί μεταξύ 450 και 500 εκατ. ευρώ.

Βalkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα