Ξύπνησαν οι «αρκούδες»

Τι έγινε στις αγορές
Παρασκευή, 07 Νοεμβρίου 2008 00:01
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκαν χθες οι μετοχές διεθνώς, εν μέσω νέων ανησυχητικών στοιχείων για την οικονομία και αυξανόμενων ενδείξεων, ότι η κρίση έχει καταφέρει ισχυρό πλήγμα στην εταιρική κερδοφορία. Η προειδοποίηση του ΔΝΤ, εξάλλου, ήταν σαφής: η παγκόσμια οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση το 2009.

Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, οι επενδυτές ήρθαν αντιμέτωποι με μία σειρά αποθαρρυντικές εταιρικές ανακοινώσεις. Αρνητικά στην επενδυτική ψυχολογία λειτούργησαν και τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία, που έδειξαν επιβράδυνση της παραγωγικότητας, αύξηση του εργατικού κόστους και διατήρηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας σε υψηλά 25ετίας.

Ο Dow Jones υποχώρησε ενδοσυνεδριακά κάτω από το φράγμα των 9.000 μονάδων, ενώ απώλειες 3% με 4% παρουσίαζαν κατά το μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq.

Στην Ευρώπη, ούτε οι μειώσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Αγγλίας στάθηκαν ικανές να τονώσουν το ηθικό των επενδυτών. Η δεύτερη μάλιστα αιφνιδίασε με μία γενναία μείωσε των 150 μονάδων βάσης, γεγονός ωστόσο που δεν απέτρεψε την πτώση κατά 5,7% του δείκτη FTSE100 στο Λονδίνο. Ηταν η είδηση για ελεύθερη πτώση στις τιμές κατοικιών, που μέτρησε περισσότερο στη ζυγαριά των επενδυτών. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst τερμάτισε στις 898,13 μονάδες, μειωμένος κατά 5,8%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα