Ν. Κορέα: Μείωση επιτοκίων στο 4%

Παρασκευή, 07 Νοεμβρίου 2008 07:49
UPD:10:43

Σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού για τρίτη φορά σε τέσσερις εβδομάδες προχώρησε η Bank of Korea, σηματοδοτώντας ότι είναι έτοιμη να λάβει και άλλα μέτρα προκειμένου να θωρακίσει την οικονομία από την πρώτη ύφεση σε μία δεκαετία.

Ειδικότερα, η τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 4%, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2006.

Χθες, η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε επίσης το βασικό της επιτόκιο κατά 1,5%, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Στο μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προέβλεψε επιβράδυνση των οικονομιών σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ευρωζώνη το επόμενο έτος, κάνοντας έκκληση για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων.

Στο Χρηματιστήριο της Σεούλ ο δείκτης Kospi σημείωνε άνοδο 0,2% φθάνοντας στις 1.094,11 μονάδες. Το ουόν σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 1.330,8 ανά δολάριο στις 12:39 μ.μ. στη Σεούλ.

Η Ν. Κορέα διοχέτευσε μετρητά στο τραπεζικό σύστημα, εγγυήθηκε για τα ελλείμματα των τραπεζών και στις 30 Οκτωβρίου εξασφάλισε συμφωνία με την Federal Reserve για την χορήγηση 30 δισ. δολ. σε αμερικανικό νόμισμα, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση από το 1997 που ζήτησε τη βοήθεια του ΔΝΤ.

Οι εξαγωγές, ο κύριος μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας της, αυξήθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό σε 13 μήνες τον Οκτώβριο καθώς οι εξαγωγές στην Κίνα – τη μεγαλύτερη αγορά της Ν. Κορέας – μειώθηκαν για πρώτη φορά από το 2002. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό σε εννέα μήνες τον Σεπτέμβριο.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 4,8% τον Οκτώβριο, τη χαμηλότερη αύξηση σε έξι μήνες. Τον Ιούλιο ο πληθωρισμός άγγιξε το 5,9%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα