Τα οφέλη της συμφωνίας Ελλάδας – Κύπρου – Σαουδικής Αραβίας για το καλώδιο μετάδοσης δεδομένων EMC

Στα 850 εκατ. δολάρια το κόστος κατασκευής - Το χρονοδιάγραμμα και ποιοι συμμετέχουν στην κοινοπραξία
Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2022 07:07
UPD:07:52
Shutterstock

Της Τέτης Ηγουμενίδη 
[email protected]

Μια νέα διαδρομή που θα συνδέει την Ασία με την Ευρώπη, καλύπτει το υπερσύγχρονο υποβρύχιο και επίγειο καλωδιακό σύστημα μετάδοσης δεδομένων EMC (East To Med Data Corridor), κόστους κατασκευής περίπου 850 εκατ. δολαρίων.

Στόχος του είναι να δημιουργήσει έναν απαραίτητο για την παγκόσμια οικονομία διάδρομο μεταφοράς δεδομένων, τοποθετώντας την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Σαουδική Αραβία, στο επίκεντρο μεταφοράς, αποθήκευσης και δημιουργίας δεδομένων στην Ευρασία.

Η συμφωνία για την κατασκευή του (Shareholders Agreement) υπεγράφη χθες το απόγευμα στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, και της επίσημης συνάντησής του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην κοινοπραξία δημιουργό του EMC, σύμφωνα με πληροφορίες, 50,5% έχει η Saudi Telecom (ο σαουδαραβικός φορέας παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και μεταξύ των βασικών παρόχων στη Μέση Ανατολή) 25% η ΔΕΗ, 20% η Cyta (ο ΟΤΕ της Κύπρου) και 5% η Telecommunication Telephony Satellite Applications - TTSA (τηλεπικοινωνιακή εταιρεία με έδρα την Ελλάδα και γραφεία στην Κύπρο και την Ελβετία).

Οι εργασίες κατασκευής του EMC εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν τον προσεχή Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο του 2023. Η ολοκλήρωση και παράδοσή του προγραμματίζεται για Οκτώβριο -  Δεκέμβριο 2025.

Ειδικότερα, το EMC θα καταστήσει την Ελλάδα και την Κύπρο ψηφιακές πύλες της Ευρώπης προς τη Μέση Ανατολή και την Ασία και παράλληλα τη Σαουδική Αραβία ψηφιακό κόμβο στη Μέση Ανατολή.

Η ομάδα του EMC δημιουργεί, για πρώτη φορά αυτή τη νέα διαδρομή, που συνδέει την Ασία με την Ευρώπη. Όλα τα υπάρχοντα καλώδια διέρχονται από την Αίγυπτο, κυρίως μέσω του Σουέζ, με κατάληξη τη Μασσαλία. Το EMC θα διέλθει από τη Σαουδική Αραβία στη Μεσόγειο, με κατεύθυνση την Ελλάδα. Πέραν του ότι θα αποτελέσει μία στρατηγικά εναλλακτική δίοδο, θα μειώσει σημαντικά τη χρονοκαθυστέρηση στην μεταφορά δεδομένων.

Το EMC χαρακτηρίζεται ως ένα εμβληματικό έργο στο πλαίσιο της 5ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας, έχοντας την πλήρη υποστήριξη του Έλληνα πρωθυπουργού και του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, καθώς ενισχύει το όραμα της Σαουδικής Αραβίας για το 2030 και το όραμα της Ελλάδας 2.0. Την ίδια στιγμή η Κύπρος γίνεται μέρος αυτής της λεωφόρου μεταφοράς δεδομένων και σύνδεσης της Ασίας με την Ευρώπη, καθώς συμμετέχει εξαρχής ως ένας από τους key players σε αυτό το σημαντικό διεθνές consortium.

Στα οφέλη του για την Ελλάδα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση των συνθηκών πρόσβασης σε γρηγορότερο, ασφαλέστερο, φθηνότερο ίντερνετ, καθώς και η ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών ευκαιριών στο χώρο της κυβερνοασφάλειας, των big data και των Data Centers, μέσω της δημιουργίας των κατάλληλων υποδομών.

Το χρονικό 

Το έργο εισήλθε σε τροχιά υλοποίησης τον Οκτώβριο του 2021 όταν ο κ. Μητσοτάκης το παρουσίασε στον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας και συμφωνήθηκε η δημιουργία των ομάδων που θα το αναλάβουν.

Μεταξύ Νοεμβρίου 2021 - Ιανουαρίου 2022 η επικεφαλής του έργου, εταιρεία TTSA,  συζήτησε τις λεπτομέρειες με το υπουργείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (MISA) και το υπουργείο Επικοινωνιών, Πληροφοριών και Τεχνολογίας της Σαουδικής Αραβίας (MCIT).  

Τον περασμένο Απρίλιο υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των 4 EMC Partners (Cyta, ΔΕΗ, STC, TTSA) και τον Μάιο τα Head of Terms στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της 5ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, με σαφή αναφορά του EMC στο Πρωτόκολλο της Διυπουργικής.Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα