Έρχεται η εποχή των μηδενικών επιτοκίων;

Παρασκευή, 07 Νοεμβρίου 2008 11:13
UPD:11:17

Τη στιγμή οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο προχωρούν σε μειώσεις των επιτοκίων τους με απροσδόκητη ταχύτητα, το βασικό κόστος δανεισμού βρίσκεται πλέον κάτω από τα επίπεδα του δομικού πληθωρισμού για πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, με τους ιθύνοντες να εμφανίζονται έτοιμοι να προχωρήσουν ακόμη πιο πέρα.

Οι χθεσινές μειώσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) – τη στιγμή που σε ΗΠΑ και Κίνα τα επιτόκια βρίσκονται ήδη πολύ κοντά στο μηδέν – αποτελούν μια προσπάθεια στήριξης των οικονομιών και των χρηματαγορών. Πιθανόν να είναι, όμως, μια επίπονη μάχη καθώς οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις περιορίζουν όλο και περισσότερο τις δαπάνες τους, ενώ οι τράπεζες εμφανίζονται ιδιαίτερα διστακτικές να χορηγήσουν δάνεια.

«Είναι η κούρσα προς το μηδέν», σημειώνει ο οικονομολόγος της Aviva Investors, Στιούαρτ Ρόμπερτσον, συμπληρώνοντας πως «δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων».

Χθες, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζα της Βρετανίας Μέρβιν Κινγκ μείωσε το βασικό επιτόκιο στο 3%, τα χαμηλότερο επίπεδο από το 1955. Η μείωση αυτή των 150 μονάδων βάσης ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 16 ετών.

Το παράδειγμα της ΒοΕ ακολούθησε λίγο αργότερα και η ΕΚΤ, η οποία μείωσε το επιτόκιό της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα – για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα – στο 3,25%. Ο διοικητής της Ζαν-Κλοντ Τρισέ άφησε, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μειώσεων.

Σε μειώσεις προέβησαν επίσης την Πέμπτη οι κεντρικές τράπεζες σε Τσεχία, Ελβετία και Δανία. Είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο 1% – το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών – και η Τράπεζα της Ιαπωνίας, που μείωσε το επιτόκιο στο 0,3%.

Πηγή: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα