Κρεμλίνο: Από τι εξαρτώνται οι ροές στον Nord Stream- Η Gazprom παρέλαβε τα έγγραφα για την τουρμπίνα

Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2022 16:27
UPD:17:30
EPA/FILIP SINGER

Την άμεση συσχέτιση των ροών στον Nord Stream  με τη συντήρηση στον εξοπλισμό του αγωγού φυσικού αερίου υπογράμμισε σήμερα το Κρεμλίνο. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα επισκευαστεί ο εξοπλισμός του αγωγού και θα επιστραφεί στην Gazprom. 

Υπενθυμίζεται ότι η τουρμπίνα που επισκευάστηκε στον Καναδά αναμένεται αυτό το διάστημα στη Ρωσία. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα μέρη του αγωγού που χρειάζονται εργασίες συντήρησης. 

«Η τουρμπίνα θα εγκατασταθεί αφού ολοκληρωθούν όλα τεχνολογικά προαπαιτούμενα και οι ροές θα είναι στα επίπεδα που είναι τεχνολογικά δυνατά», δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ο Πεσκόφ. Ωστόσο, «έχουμε προβλήματα με άλλο εξοπλισμό, τον οποίο η Siemens γνωρίζει καλά», είπε, σηματοδοτώντας ότι τα προβλήματα του Nord Stream δεν έχουν τελειώσει, σχολιάζει το Bloomberg. 

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι υπάρχει άλλη μία τουρμπίνα του Nord Stream που πρόκειται να συνητηρθεί στις 26 Ιουλίου ή γύρω στις 26 Ιουλίου, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει τις ροές μέσω του αγωγού φυσικού αερίου στο 20% ​​περίπου της χωρητικότητάς του, εκτός εάν ο ήδη επισκευασμένος εξοπλισμός επιστρέψει σε λειτουργία και την αντικαταστήσει.

Υπενθυμίζεται ότι ο Nord Stream λειτουργεί για την ώρα με περίπου το 40% της χωρητικότητάς του, με την Gazprom να επιρρίπτει κατηγορίες στη Δύση για τις περιορισμένες ροές. Μόνο οι δύο από τις έξι τουρμπίνες λειτουργούν. Την ίδια ώρα οι δυτικές κυρώσεις έχουν περιορίσει τις εναλλακτικές για την συντήρησή τους, σύμφωνα με τη ρωσική ενεργειακή εταιρεία.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα ανέφερε την Κυριακή η ρωσική εφημερίδα Kommersant, η τουρμπίνα που θα μπορούσε να αυξήσει τις ροές, εξακολουθεί να βρίσκεται στη Γερμανία λόγω καθυστερήσεων στα έγγραφα. Στο μεταξύ τη Δευτέρα η Gazprom ανακοίνωσε ότι παρέλαβε κάποια έγγραφα σχετικά με την καθυστερημένη παράδοση της τουρμπίνας, ωστόσο, πρόσθεσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα πρόσθετα προβλήματα με τον εξοπλισμό.

«Μετά τη μελέτη των εγγράφων, η Gazprom έπρεπε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν εξαλείφουν τους προηγουμένως αναγνωρισμένους κινδύνους και δημιουργούν πρόσθετα ερωτήματα», ανέφερε η εταιρεία στο Twitter. «Υπό αυτές τις συνθήκες, η Gazprom ζήτησε και πάλι από τη Siemens να παράσχει άμεση υποστήριξη για την απόκτηση των απαιτούμενων εγγράφων και διευκρινίσεων, ώστε να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα», πρόσθεσε.

Πάντως, παρά την αντιπαράθεση για την τουρμπίνα, η Ρωσία «δεν ενδιαφέρεται» για την πλήρη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη, κατέληξε ο Πεσκόφ. Ωστόσο, «αν η Ευρώπη συνεχίσει την πορεία της να επιβάλλει απολύτως απερίσκεπτα κυρώσεις και περιορισμούς που την πλήττουν, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει», είπε.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα