Στα ύψη οι τιμές των σιτηρών μετά το ρωσικό πλήγμα στην Οδησσό

Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2022 16:18
UPD:16:27
REUTERS/STRINGER

Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού για τον Σεπτέμβριο ενισχύθηκαν κατά 3,6% το πρωί της Δευτέρας, καθώς οι έμποροι έδειξαν επιφυλακτικότητα σχετικά με τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών που υπέγραψαν τη Ρωσία και την Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν την Παρασκευή μια συμφωνία με την υποστήριξη του ΟΗΕ για την επανέναρξη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Η συμφωνία είναι σημαντική για τις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων, αλλά και καθώς είναι η πρώτη μεγάλη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών από τότε που ξεκίνησε η Μόσχα την απρόκλητη επίθεση στις 24 Φεβρουαρίου.

Όμως η Ουκρανία είπε το Σάββατο ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το λιμάνι της Οδησσού στη νότια Ουκρανία, θέτοντας σε αμφισβήτηση αυτή τη νέα συμφωνία.

Η Ουκρανία συνεχίζει σήμερα τις προετοιμασίες ώστε να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές σιτηρών από την Οδησσό και άλλα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, έπειτα από το πυραυλικό πλήγμα που ήγειρε αμφιβολίες για το αν η Ρωσία θα τηρήσει μια συμφωνία που έχει σκοπό να μετριάσει τις παγκόσμιες ελλείψεις τροφίμων που προκάλεσε ο πόλεμος.

Ο πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε πως τα πλήγματα στην Οδησσό ήταν μια κραυγαλέα πράξη «βαρβαρότητας» που δείχνει πως δεν μπορεί κανείς να εμπιστευθεί τη Μόσχα ότι θα εφαρμόσει τη συμφωνία της Παρασκευής, για την οποία μεσολάβησαν η Τουρκία και ο ΟΗΕ.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα