Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2008 06:06

ΡΑΛΙ για πρώτη φορά σε τρεις ημέρες έκαναν οι ασιατικές μετοχές μετά την ανακοίνωση της Κίνας για πακέτο οικονομικής στήριξης ύψους 586 δισ. δολ. με στόχο την αναζωογόνηση της τέταρτης σε μέγεθος οικονομίας του κόσμου.

Ο MSCI Asia Pacific Index αναρριχήθηκε 1,3% φθάνοντας στις 89,92 μονάδες στις 11:55 π.μ. στο Τόκιο. Ο δείκτης ακόμα βρίσκεται 43% χαμηλότερα φέτος καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση περιορίζει την παγκόσμια ανάπτυξη και τη ζήτηση για τις ασιατικές εξαγωγές. Οι 20 ηγέτες χθες εισηγήθηκαν την περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού και την αύξηση των κυβερνητικών δαπανών.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 5,2% φθάνοντας στις 9.028,38 μονάδες. Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index κέρδισε 2,3%, με τα υψηλότερα κέρδη να σημειώνουν οι μετοχές της Macquarie Group Ltd. καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας είναι έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού. Στη Ν. Ζηλανδία ο NZX 50 Index αναρριχήθηκε 1,7% μετάτ ην εκλογή του John Key, πρώην χρηματιστή της Merrill Lynch & Co. στη θέση του πρωθυπουργού.

Στις 7 Νοεμβρίου ο Standard & Poor’s 500 Index στις ΗΠΑ σημείωσε άνοδο 2,9% - την πρώτη άνοδο σε τρεις ημέρες – καθώς οι διαπραγματευτές στοιχημάτισαν ότι η Federal Reserve θα μειώσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού εν όψει της αύξησης της ανεργίας.

Η Κίνα σχεδιάζει να δαπανήσει 4 τρισ. γιουάν (586 δισ. δολ.) έως το 2010 για να στηρίξει την ανάπτυξη της οικονομίας της καθώς η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του κυβερνητικού συμβουλίου της χώρας. Τα κεφάλαια είναι ίσα περίπου με το 1/5 του ΑΕΠ της χώρας.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο έως 5,3% φθάνοντας στα 64,30 δολ. το βαρέλι σήμερα κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Στα συμβόλαια του χαλκού αναρριχήθηκαν 5,5% ενώ ο χρυσός ισχυροποιήθηκε 2%. Τα μέτρα της Κίνας ώθησαν ανοδικά τα δολάρια της Αυστραλίας και της Ν. Ζηλανδίας καθώς οι επενδυτές άρχισαν πάλι να στοιχηματίζουν στα νομίσματα με τις υψηλότερες αποδόσεις που επηρεάστηκαν κατά την διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Χθες η Ομάδα των 20 χωρών είπε μετά τη σύνοδό της στο Σάο Πάολο ότι είναι έτοιμη να δράσει «επειγόντως» για την τόνωση της ανάπτυξης και ότι οι κυβερνήσεις πρέπει λάβουν όλα τα μέτρα που περιλαμβάνουν τη νομισματική πολιτική.

Η κεντρική τράπεζα της Ταϊβάν μείωσε τα βασικά επιτόκια για τέταρτη φορά σε τρεις μήνες με ισχύ από σήμερα. Σήμερα η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας σηματοδότησε ότι είναι έτοιμη να μειώσει και άλλο τα επιτόκια καθώς η επιβράδυνση της οικονομίας οδήγησε στην προς τα κάτω αναθεώρηση της προοπτικής ανάπτυξης.

Διεθνώς οι μετοχές έχουν σημειώσει απώλειες φέτος εν μέσω ανησυχιών ότι η παγκόσμια οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση μετά την κατάρρευση της αγορά υποθηκών των ΗΠΑ που οδήγησε στη χρηματοπιστωτική κρίση. Ο MSCI World Index έχει υποχωρήσει 40% το 2008 μετά την κρίση που προκάλεσε την απώλεια 29 τρισ. δολ. στη χρηματιστηριακή αξία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στις ΗΠΑ ο δείκτης ανεργίας αυξήθηκε 6,5% τον Οκτώβριο, τα υψηλότερα επίπεδα από το 1994, ανακοίνωσε στις 7 Νοεμβρίου το υπουργείο Εργασίας. Υπάρχει πιθανότητα κατά 97% η Fed να μειώσει τα διατραπεζικά επιτόκια κατά τη συνεδρίασή της στις 16 Δεκεμβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα