Ανοδικά κινούνται αργό και χρυσός

Μετά την ανακοίνωση του πακέτου στήριξης 586 δισ. δολ. από την Κίνα
Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2008 06:31

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν αργό πετρέλαιο και χρυσός για δεύτερη ημέρα μετά την ανακοίνωση οικονομικού πακέτου στήριξης από την Κίνα 4 τρισ. γιουάν (586 δισ. δολ.) το οποίο ενδέχεται να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση για καύσιμα.

Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο, ανακοίνωσε χθες ότι θα δαπανήσει τα κεφάλαια έως το 2010 σε κατοικίες και υποδομές, αυξάνοντας τη ζήτηση για τα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του σιδηρομεταλλεύματος, του αργού πετρελαίου και του χαλκού, που επίσης κινήθηκαν ανοδικά. Η Saudi Aramco, η μεγαλύτερη κρατική εταιρεία πετρελαιοειδών στον κόσμο, είπε ότι τα νοτιοκορεατικά και ιαπωνικά διϋλιστήρια μπορεί να μειώσουν τις προμήθειες τους Δεκεμβρίου.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο έως 3,26 δολ., ποσοστό 5,3%, φθάνοντας στα 64,30 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 10:33 π.μ. στη Σιγκαπούρη το αργό διαπραγματεύθηκε στα 63,90 δολ. το βαρέλι.

Οι τιμές υποχώρησαν 10% την εβδομάδα που πέρασε, καθώς οι μετοχές κινήθηκαν πτωτικά, τα αποθέματα καυσίμων στις ΗΠΑ αναρριχήθηκαν περισσότερο από τις εκτιμήσεις και η ανεργία στη χώρα έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα 14 ετών.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες στο London Metal Exchange (LME) αναρριχήθηκε για πρώτη ημέρα σε σύνολο τεσσάρων ημερών φθάνοντας στα 4.040 δολ. ο μετρικός τόνος και διατηρήθηκε στα 4.039 δολ. ο τόνος στις 10:17 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης.

Ο ράβδοι χρυσού για άμεση παράδοση σημείωσαν άνοδο για δεύτερη ημέρα, σε ποσοστό 1,7%, φθάνοντας στα 749,50 δολ. η ουγγιά στις 10:16 π.μ. στη Σιγκαπούρη.

G-20 Υπουργοί

Χθες η Κίνα είπε ότι θα δαπανήσει ποσόν περίπου του 1/5 του περυσινού ΑΕΠ στις υποδομές και στην ενθάρρυνση των επενδύσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει ότι οι οικονομίες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Ευρώπης και της Βρετανίας θα συρρικνωθούν το επόμενο έτος, σημειώνοντας για πρώτη φορά την πρώτη ταυτόχρονη επιβράδυνση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διεθνώς οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν τα πάντα για τη μείωση των επιτοκίων και την αύξηση των δαπανών για να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη δήλωσαν οι υπουργοί Οικονομίας και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ομάδας των 20 βιομηχανικών χωρών μετά τη χθεσινή σύνοδο στο Σάο Πάολο.

Η Saudi Aramco θα μειώσει τις προμήθειες αργού τον Δεκέμβριο για τους πελάτες της στην Ιαπωνία κατά περίπου 5%, 6% χαμηλότερα από τα επίπεδα των ετήσιων συμβολαίων τους, σύμφωνα με αξιωματούχο.

Το μπρεντ για παράδοση Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο έως 3,11 δολ., ποσοστό 5,4%, φθάνοντας στα 60,46 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Τις 10:35 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης το μπρεντ διαπραγματεύθηκε στα 60,08 δολ. το βαρέλι.

Οι εξαγωγές από τη Ρωσία, τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου μετά τη Σαουδική Αραβία έχουν μειωθεί 25% από τα κανονικά επίπεδα αυτόν τον μήνα μετά τη μείωση των εξαγωγικών δασμών περισσότερο από το ύψος που ήθελαν οι εταιρείες πετρελαιοειδών, όπως μετέδωσε στις 9 Νοεμβρίου το Interfax.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • XAUUSDFIX



Σχολιασμένα