Βουλγαρία: Υποχωρεί η ζήτηση ακινήτων

Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2008 11:37

Υποχώρηση της ζήτησης ακινήτων καταγράφεται στη Βουλγαρία από τα μέσα του 2008, υποστηρίζει έκθεση της εταιρείας διαχείριση ακινήτων Ιαβλένα. Ωστόσο, παρά την υποχώρηση του αριθμού των συμφωνιών αγοραπωλησίας ακινήτων, στις τιμές των ακινήτων δεν καταγράφονται σημαντικές διορθώσεις, καθώς προς το παρόν οι τιμές δεν ξεπερνούν σε μεγάλο βαθμό το κατασκευαστικό κόστος, υποστηρίζει η εταιρεία.

Το 2008 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως έτος μετάβασης της αγοράς ακινήτων από αγορά πωλητών σε αγορά αγοραστών, επισημαίνει ο εκτελεστικός διευθυντής της Ιαβλένα, κ. Στραχίλ Ιβανόβ, προσθέτοντας πως αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία μπορεί να ασκήσει και θετικές επιδράσεις στην αγορά απομακρύνοντας τους κερδοσκόπους και τους μη επαγγελματίες από τη λειτουργία της.

Παράλληλα, στην εγχώρια αγορά ακινήτων καταγράφεται τάση ενίσχυσης των κριτηρίων που απαιτούν οι πελάτες καθώς αναζητούν ακίνητο, η τιμή του οποίου να ανταποκρίνεται τόσο στην τοποθεσία όσο και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Στην περίπτωση που τέτοιο ακίνητο δεν υπάρχει η αγορά αναβάλλεται και ο δυνητικός αγοραστής αναμένει νέες προσφορές, υποστηρίζει ο κ. Ιβανόβ.

Τη μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά συνεχίζουν να προσελκύουν οι κατοικίες δύο δωματίων και αυτές τύπου ατελιέ. Σύμφωνα με στοιχεία της Ιαβλένα η μέση τιμή των διαμερισμάτων δύο δωματίων στη Σόφια μεταξύ των άκρων της περιόδου 2004 - 2008 έχει αυξηθεί κατά περισσότερες από δύο φορές (76.140 ευρώ το 2008 έναντι 35.400 ευρώ το 2004).

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα