Μαδαγασκάρη: Στο 7,5% η οικονομική ανάπτυξη το 2009

Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2008 11:40

Με ρυθμό 7,5% το 2009 θα αναπτυχθεί η οικονομία της Μαδαγασκάρης, με τους τομείς της μεταλλουργίας, των ξενοδοχείων και των κλάδων της γεωργίας να οδηγούν αυτήν την ανάπτυξη, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας της χώρας.

Την Παρασκευή οι βουλευτές στο νησί του Ινδικού Ωκεανού ψήφισαν για τον προϋπολογισμό ο οποίος προβλέπει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 7,1%.

«Το ΑΕΠ μας προβλέπεται να είναι στο 7,5% το 2009», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος από ότι αναμενόταν στο 8,8% εξ αιτίας των προβλημάτων διεθνώς, αλλά χαμηλότερος από την πρόβλεψη του 11% φέτος.

«Χτυπημένες» από τη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση οι επενδύσεις για το 2009 προβλέπεται να είναι 2,6% λιγότερες στο 33,4% του ΑΕΠ.

«Το επόμενο έτος θα δούμε την έναρξη της παραγωγής και των εξαγωγών από κάποια ορυχεία, τα περισσότερα στα νοτιοανατολικά της νήσου από την QIT Madagascar Minerals (QMM) ενός joint-venture μεταξύ της Rio Tinto και της κυβέρνησης της Μαδαγασκάρης», σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου.

Η Μαδαγασκάρη βρίσκεται στα αρχικά στάδια έκρηξης της ανάπτυξης της μεταλλουργίας από το νικέλιο έως το κοβάλτιο και τον βωξίτη.

Οι εταιρείες εξερεύνησης ψάχνουν επίσης για πετρέλαιο, χρυσό, άνθρακα, χρώμιο, πολύτιμους λίθους, πλατίνα και ουράνιο.

Το νησί, ένα από τα πιο φτωχά νησιά στον κόσμο, κατατάσσεται στην 143η θέση του δείκτη ανάπτυξης του ΟΗΕ. Νωρίτερα φέτος επλήγη δύο φορές από κυκλώνες με αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 100 ανθρώπων και τον ξεριζωμό περισσότερων από 330.000 από τις εστίες τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα