Να προωθήσει περαιτέρω το αμφίδρομο άνοιγμα των αντίστοιχων χρηματοπιστωτικών τους τομέων και να αυξήσει τη ρυθμιστική συνεργασία στον κλάδο, συμφώνησε η Κίνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τις σημερινές ευρείας κλίμακας οικονομικές συνομιλίες, σύμφωνα με κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Στον ένατο γύρο του εμπορικού και οικονομικού διαλόγου μεταξύ ΕΕ και Κίνας, ο αντιπρόεδρος της Κίνας Λιου Χε και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις είχαν «πραγματιστικές», «ειλικρινείς» και «αποτελεσματικές» συζητήσεις για τη μακροοικονομία, τη βιομηχανία και τις αλυσίδες εφοδιασμού. εμπόριο και επενδύσεις, καθώς και την οικονομική συνεργασία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
«Οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι η παγκόσμια πολιτική και οικονομική κατάσταση αυτή τη στιγμή υφίσταται βαθιές αλλαγές», ανέφερε το Xinhua, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Σημειώνεται ότι το Xinhua αναφέρει ότι ο τελευταίος γύρος τέτοιων συνομιλιών πραγματοποιήθηκε πριν από δύο χρόνια, με επικεφαλής επίσης τους Λιου και Ντομπρόβσκις, με επίκεντρο ένα επενδυτικό σύμφωνο- ορόσημο. Μέχρι το τέλος του 2020, οι Βρυξέλλες και το Πεκίνο είχαν συνάψει τη συμφωνία, μετά από επτά χρόνια συνομιλιών, αλλά δεν την έχουν επικυρώσει και έκτοτε παραμένει παγωμένη.
Ακόμη ότι τον Μάρτιο του 2021, το Πεκίνο επέβαλε κυρώσεις σε πολιτικούς, «δεξαμενές σκέψης» και διπλωματικούς φορείς της ΕΕ, ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης εναντίον Κινέζων αξιωματούχων που κατηγορούνται για μαζικές συλλήψεις μουσουλμάνων Ουιγούρων στην κινεζική Xinjiang. Ωστόσο, το Πεκίνο αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία.
Οι κυρώσεις και οι αντικυρώσεις οδήγησαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάιο του 2021 να σταματήσει την επικύρωση του επενδυτικού συμφώνου.
Στη συνέχεια, στις αρχές του 2022, η Κίνα ανέστειλε τις εισαγωγές από τη Λιθουανία, μέλος της ΕΕ, καθώς το έθνος της Βαλτικής επέτρεψε στην Ταϊβάν να ανοίξει de facto πρεσβεία στην Ταϊπέι, κάτι που εξόργισε το Πεκίνο, το οποίο θεωρεί το δημοκρατικά διοικούμενο νησί ως δικό του έδαφος.
Ακόμη, οι εντάσεις επιδεινώθηκαν περαιτέρω λόγω της άρνησης της Κίνας να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τους ηγέτες της ΕΕ να καλούν την Κίνα τον Απρίλιο να «μην κάνει τα στραβά μάτια» σε αυτό που η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters