Πτώση των διατραπεζικών επιτοκίων

Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2008 13:36

Πτώση σημείωσαν σήμερα τα διατραπεζικά επιτόκια σε δολάρια και ευρώ, ενώ τα επιτόκια σε στερλίνες παρέμειναν σταθερά καθώς οι διαπραγματευτές προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα μετά την περικοπή επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας την περασμένη εβδομάδα.

Η BoE προέβη σε μείωση των επιτοκίων αναφοράς κατά 150 μονάδες βάσης στο 3%, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 χρόνων. Πρόκειται για την πιο εντυπωσιακή μείωση επιτοκίων μεταξύ της Ευρωζώνης, της Αυστραλίας, της Ελβετίας και της Ν. Κορέας.

Δεδομένων των ευρύτερων και γενναίων μειώσεων στα επιτόκια στο πλαίσιο των διατάξεων των κεντρικών τραπεζών για αύξηση της ρευστότητας και τόνωση της αγοράς εμπορικών ομολόγων, τα διατραπεζικά επιτόκια και τα περιθώρια ακολουθούν γενικότερα πτωτική πορεία.

Νέα πτωτική πορεία αναμένεται να ακολουθήσουν και τα επιτόκια σε στερλίνες στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Ένωσης Βρετανών Τραπεζιτών για τα διατραπεζικά επιτόκια προσφοράς (Libor) μεταξύ 1.00 και 2.00 μ.μ. (ώρα Ελλάδος), ενώ τα συγκεκριμένα επιτόκια εμφανίζουν μεγαλύτερη μεταβλητότητα σε σχέση με τα επιτόκια ευρώ και δολαρίου.

Το επιτόκιο τριών μηνών σε στερλίνες υποχώρησε κατά 100 μονάδες βάσης περίπου την Παρασκευή και διαμορφώθηκε στο 4,49625%. Τυχόν νέα μείωση τη Δευτέρα αναμένεται πιο περιορισμένη, ωστόσο, οι τράπεζες προσπαθούν να συμβαδίσουν με τις μεταβαλλόμενες εκτιμήσεις για ενδεχόμενη λήψη νέων μέτρων τον επόμενο μήνα από την BoE και τις δυσοίωνες προβλέψεις για το τέλος του χρόνου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα