Χρηματιστήρια: Διατηρεί τα κέρδη της η Αθήνα - Άνοδος και στην Ευρώπη

Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2022 14:19
UPD:14:19
REUTERS/Brendan McDermid

Διατηρεί τα κέρδη του το Χρηματιστήριο Αθηνών, προσπαθώντας να ξεπεράσει τις 800 μονάδες, με κέρδη 0,65%. Οι τράπεζες περιορίζουν την άνοδό τους στο +1,67%, αν και είχαν φτάσει ως το +4% νωρίτερα.

Στο ταμπλό, στις τράπεζες ξεχωρίζουν η Eurobank και η Εθνική +2%. Ακολουθoύν Alpha Bank και Πειραιώς με κέρδη άνω του 1%. Quest και ΑΔΜΗΕ σημειώνουν άνοδο στο 2%.

Τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, αλλά και στις εξελίξεις με τον Nord Stream 1.

Η Gazprom ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ζήτησε από τον γερμανικό όμιλο Siemens να της επιστρέψει την τουρμπίνα που επισκευάστηκε στον Καναδά για να διασφαλίσει τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream που παραδίδει φυσικό αέριο στην Ευρώπη.  Η τουρμπίνα από τον Καναδά είναι καθ' οδόν προς τη Ρωσία, γρηγορότερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί, γράφει η ρωσική εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές διατηρούν την ανοδική πορεία για να στηριχθούν στα κέρδη της Παρασκευής. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,3% μέχρι αργά το πρωί, με τους βασικούς πόρους να σκαρφαλώνουν 3,1% για να οδηγήσουν σε κέρδη καθώς όλοι οι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια εισήλθαν σε θετικό έδαφος. 1,25% ενισχύεται ο DAX της Φρανκφούρτης, ο FTSE MIB σημειώνει άνοδο 1,41%.

Το γενικά θετικό ξεκίνημα στην Ευρώπη έρχεται εν μέσω πιο δυναμικού παγκόσμιου κλίματος. Στην Ασία-Ειρηνικό τη Δευτέρα, ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άλμα άνω του 2%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Wall Street ενισχύονταν οριακά νωρίς το πρωί της Δευτέρας μετά από θετικό τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Το ράλι ανακούφισης της Παρασκευής ήρθε καθώς οι έμποροι πόνταραν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα είναι λιγότερο επιθετική στην επερχόμενη συνεδρίασή της. Η Wall Street Journal ανέφερε την Κυριακή ότι η κεντρική τράπεζα βρίσκεται σε καλό δρόμο να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της αργότερα αυτό το μήνα, αντί για μεγαλύτερη αύξηση, πλήρους ποσοστιαίας μονάδας που είχαν προβλέψει ορισμένοι αναλυτές.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα