DEMO ABEE: Εγκαινιάστηκε το νέο ερευνητικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη - Επένδυση 5 εκατ.ευρώ

Άνοδος τζίρου το 2021 - Συνεχίζεται και το 2022
Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2022 14:23
UPD:14:25

Θεσσαλονίκη- της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Το νέο της ερευνητικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη - μία επένδυση ύψους 5 εκατ.ευρώ - εγκαινίασε  η φαρμακοβιομηχανία DEMO ΑΒΕΕ, παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδώνιδος Γεωργιάδη και Υγείας, Θάνου Πλεύρη, και του υφυπουργού Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρου Καλαφάτη.

Το νέο ερευνητικό κέντρο διαθέτει εγκαταστάσεις 2.400 τ.μ., 13 διαφορετικά εργαστήρια, 403 εργαστηριακά όργανα και ειδικά συστήματα, 50 υπερσύγχρονα συστήματα χρωματογραφίας (HPLC,UPLC,GC), εργαστήριο πυρηνικού συντονισμός (NPR- το μοναδικό σε μη ακαδημαϊκό χώρο στην Ελλάδα), ενώ δυο εργαστηριακοί χώροι διατίθενται αποκλειστικά για συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Λειτουργεί από τον Απρίλιο στο κτήριο-υποκατάστημα της εταιρείας στην περιοχή της Θέρμης και απασχολεί ήδη 50 χημικούς και βιολόγους, που αναμένεται να αυξηθούν σε 100 μέχρι το τέλος του έτους και σε 200 σε απώτερο στάδιο, ενώ έχει ως στόχο την ανάπτυξη πέντε νέων Δραστικών Πρώτων Υλών και 21 τελικών προϊόντων κάθε χρόνο. Επίσης, η έναρξη της νέας R&D μονάδας θα έχει ως αποτέλεσμα  την περαιτέρω ενίσχυση της δυναμικής της εταιρείας τόσο στον χώρο των ενέσιμων φαρμακευτικών σκευασμάτων όσο και στον χώρο των φαρμακευτικών πρώτων υλών.

 Όπως τόνισε από το βήμα της εκδήλωσης ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Δέμος, η DEMO ΑΒΕΕ διακρίνεται για τις πρωτιές της στον χώρο των φαρμάκων, ιδιαίτερα στα ενέσιμα φάρμακα και τώρα είναι η πρώτη εταιρεία που ξεκινά έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων στη Θεσσαλονίκη και στοχεύει να συνεχίσει την πορεία της τα επόμενα χρόνια πιο δυνατά. Παράλληλα, εξήρε τη συμβολή που είχαν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες στην επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας, στηρίζοντας μάλιστα με τις εξαγωγές της και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και χαρακτήρισε εθνικό χρέος του κλάδου να κάνει την Ελλάδα πρωταγωνίστρια των εξελίξεων στη φαρμακοβιομηχανία της Ευρώπης.

Η επένδυση αυτή στη Θεσσαλονίκη εντάσσεται στο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, συνολικού ύψους 356 εκατ.ευρώ, που έχει σε εξέλιξη η εταιρεία για την περίοδο 2021-2027 στη Θεσσαλονίκη, την Αρκαδία και Άγιο Στέφανο Αττικής. Στα τέλη του 2023 αναμένεται, επίσης, ολοκληρωθούν οι δυο από τις τέσσερις μονάδες που αναμένεται να κατασκευαστούν συνολικά, σε οικόπεδο 100 στρ. στην Τρίπολη.Σύμφωνα με στοιχεία από την εταιρεία, ο κύκλος εργασιών εκτιμάται ότι το 2021 αυξήθηκε στα 207 εκατ.ευρώ έναντι 178 εκατ. του 2020, ενώ για το 2022 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο επίπεδο των 220 εκατ.ευρώ.

Χαιρέτισε την επένδυση ο Άδωνις Γεωργιάδης

Από το βήμα της εκδήλωσης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, χαιρέτισε με θερμά λόγια την επένδυση της DEMO, έδωσε επίσης έμφαση στα κονδύλια ύψους 300 εκατ. ευρώ που προορίζονται για τη φαρμακοβιομηχανία και εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης και προανήγγειλε ότι «σύντομα στη Θεσσαλονίκη θα ακούσετε καλά νέα στον επενδυτικό τομέα. Η κυβέρνηση έχει βάλει τη Θεσσαλονίκη στην πρώτη ταχύτητα».

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προανήγγειλε "εξορθολογισμό με στοχευμένες παρεμβάσεις" για την αποκατάσταση των αδικιών στη φαρμακευτική πολιτική με τακτοποίηση του clawback και επισήμανε τα κονδύλια ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον τομέα Υγείας, σημειώνοντας πως το υπουργείο Υγείας δίνει 250 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στον χώρο του φαρμάκου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα