Πετρέλαιο: «Η κρίση δεν έχει τελειώσει», λέει η ΔΟΕ - Γιατί έπεσαν οι τιμές

Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2022 12:42
UPD:12:48
Shutterstock

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Τρίτη, παρόλο που ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας προειδοποίησε ότι τα χειρότερα της ενεργειακής κρίσης δεν έχουν ακόμη έρθει.

«Ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ μια τόσο μεγάλη ενεργειακή κρίση όσον αφορά το βάθος και την πολυπλοκότητά της», δήλωσε ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του IEA, στο Ενεργειακό Φόρουμ του Σίδνεϊ.

«Πιστεύω ότι μπορεί να μην έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα», πρόσθεσε, λέγοντας ότι η παγκόσμια συμπίεση του πετρελαίου θα μπορούσε να συνεχίσει να έχει επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο μέχρι το τέλος του έτους.

Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Το αργό πετρέλαιο Brent, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, έφτασε στο υψηλό επίπεδο διαπραγμάτευσης των 139,13 δολαρίων το βαρέλι τον Μάρτιο, λίγο κάτω από το ρεκόρ όλων των εποχών των 147,50 δολαρίων στις 11 Ιουλίου 2008.

Αν και η εισβολή δεν έχει ακόμη οδηγήσει σε απώλεια της προσφοράς πετρελαίου στην αγορά, σύμφωνα με τον ΔΟΕ, οι τιμές παρέμειναν υψηλές τους τελευταίους μήνες. Ένα βαρέλι αργού πετρελαίου Brent έχει κυμανθεί κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι καθώς οι δυτικοί σύμμαχοι επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία, αποκόπτοντας τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο από τις βασικές αγορές.

Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν 7% την Τρίτη. Το Brent υποχώρησε 6,8% στα 99,87 δολάρια και το WTI, ο δείκτης αναφοράς των ΗΠΑ, υποχώρησε 7,3% στα 96,50 δολάρια.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία αργότερα αυτή την εβδομάδα, γεγονός που οδήγησε σε εικασίες ότι θα ζητήσει από τον ντε φάκτο ηγέτη του ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου σε μια προσπάθεια να αμβλυνθεί η πίεση στις τιμές του πετρελαίου. Ο Μπάιντεν μπορεί επίσης να ζητήσει από τους ηγέτες της Μέσης Ανατολής να ανακατευθύνουν τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Ευρώπη, προέβλεψε ένας αναλυτής, καθώς η περιοχή πιθανότατα θα αρχίσει να αισθάνεται την πίεση.

Πριν από την εισβολή, περίπου το 60% των εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας διοχετεύονταν στην Ευρώπη. Αυτό έχει αλλάξει τώρα που το μπλοκ των 27 μελών έχει δεσμευτεί να καταργήσει σταδιακά το 90% των ρωσικών εισαγωγών μέχρι το τέλος του έτους.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα είναι ανώδυνη για τα κράτη μέλη της. Το 2020, σχεδόν το 30% των εισαγωγών αργού πετρελαίου προέρχονταν από τη Ρωσία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ήδη, η Ιταλία και η Αυστρία έχουν αναφέρει ότι η Ρωσία περιόριζε τις προμήθειες φυσικού αερίου ως αντίποινα για την απόφαση της ΕΕ να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα