Ο Μπάιντεν υπερασπίζεται το ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία

Κυριακή, 10 Ιουλίου 2022 10:20
UPD:10:20
REUTERS/TASOS KATOPODIS
A- A A+

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπερασπίστηκε την επικείμενη επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία στην Washington Post και δεσμεύτηκε να δώσει προσοχή στα ανθρώπινα δικαιώματα κατά την επίσκεψή του με τον διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, μια συνάντηση που έχει επικριθεί ευρέως από τους αντιπάλους των πολιτικών του.

«Ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί που διαφωνούν με την απόφασή μου να ταξιδέψω στη Σαουδική Αραβία. Οι απόψεις μου για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι σαφείς και μακροχρόνιες», έγραψε ο πρόεδρος se άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται την Κυριακή. Έχει προγραμματιστεί να ταξιδέψει τόσο στο Ισραήλ όσο και στη Σαουδική Αραβία την ερχόμενη εβδομάδα.

«Ως πρόεδρος, είναι δουλειά μου να κρατήσω τη χώρα μας ισχυρή και ασφαλή. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την επιθετικότητα της Ρωσίας, να θέσουμε τους εαυτούς μας στην καλύτερη δυνατή θέση για να ξεπεράσουμε την Κίνα και να εργαστούμε για μεγαλύτερη σταθερότητα σε μια επακόλουθη περιοχή του κόσμου», είπε. «Για να κάνουμε αυτά τα πράγματα, πρέπει να εμπλακούμε άμεσα με χώρες που μπορούν να επηρεάσουν αυτά τα αποτελέσματα».

Ο Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να έχει συναντήσεις με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ και τον παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς και στη συνέχεια να μεταβεί στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι θα γίνει ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που θα ταξιδέψει από το Ισραήλ στη Σαουδική Αραβία, μια χώρα που δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη του εβραϊκού κράτους.

Επισημαίνει ότι επιθυμεί την «πρόοδο» σε μια περιοχή που παραμένει «γεμάτη προκλήσεις»: από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μέχρι την αστάθεια σε Συρία, Λιβύη, Ιράκ και Λίβανο. Διακρίνει, ωστόσο, «υποσχόμενες τάσεις», τις οποίες «οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να ενισχύσουν όπως καμία άλλη χώρα. Το ταξίδι μου την επόμενη εβδομάδα θα εξυπηρετήσει αυτόν τον σκοπό», αναφέρει ο πρόεδρος Μπάιντεν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή