Αλμούνια: Απαιτείται αυξημένος συντονισμός κατά της κρίσης

Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2008 16:49

O αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια.

Την ανάγκη αυξημένου συντονισμού μεταξύ των οικονομικών πολιτικών των ευρωπαϊκών χωρών για την αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης υπογράμμισε για άλλη μία φορά από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια.

Πιο αναλυτικά, σε ομιλία του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, ο κ. Αλμούνια τόνισε ότι για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η σημερινή κρίση, η οποία, όπως ανέφερε, είναι η μεγαλύτερη, εδώ και δεκαετίες, θα πρέπει οι δράσεις που θα αναληφθούν σε διεθνές επίπεδο να κινηθούν κυρίως σε τρία μέτωπα: Tη σταθεροποίηση και μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τον περιορισμό των επιπτώσεων στην οικονομική ανάπτυξη και την κατάλληλη προετοιμασία για οικονομική ανάκαμψη αλλά και τη διαμόρφωση μιας συντονισμένης απάντησης στους μακροοικονομικούς κινδύνους που απειλούν τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο κοινοτικός επίτροπος αφού ανέφερε ότι το 2009 και το 2010 θα είναι «δύσκολες χρονιές», σημείωσε πως η Διεθνής Διάσκεψη στην Ουάσινγκτον στις 15 Νοεμβρίου έχει καθοριστική σημασία ώστε να υπάρξει ένα κλίμα συναίνεσης μεταξύ των βασικών διεθνών παικτών για το τι πρέπει να γίνει προκειμένου να μην παρουσιαστεί ανάλογη κατάσταση στο μέλλον και να προετοιμαστεί το έδαφος για την προώθηση αποτελεσματικών και συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων και αλλαγών για τους κανόνες λειτουργίας των αγορών και την ενίσχυση των δυνατοτήτων για τη διαχείριση της διεθνούς κρίσης.

Αναφερόμενος στις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης στην πραγματική οικονομία, μίλησε για τη μείωση της εμπιστοσύνης που διαπιστώνεται, την επιδείνωση στην αγορά κατοικίας, την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και τη μείωση της εξωτερικής ζήτησης. Σύμφωνα με τον Ισπανό επίτροπο, την επόμενη διετία η αύξηση της απασχόλησης θα είναι οριακή ενώ το μόνο σχετικά θετικό γεγονός προέρχεται από το μέτωπο του πληθωρισμού που παρουσιάζει τελευταία πτωτικές τάσεις καθώς διαπιστώνεται μείωση των τιμών του πετρελαίου.

Σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας, επανέλαβε ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να επωφελούνται από τους κανόνες ευελιξίας που το διέπουν χωρίς όμως να γίνονται υπερβάσεις.

Ο κ. Αλμούνια υποστήριξε ακόμη ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα υιοθετηθούν θα πρέπει να αφορούν πρωτίστως την τόνωση της ζήτησης, τη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων και την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών αλλά και την αύξηση της παραγωγικότητας με περισσότερες επενδύσεις στην έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία. Τέλος, επισήμανε πως θα πρέπει επίσης να δοθεί έμφαση και στην έννοια του «flexicurity» (ευελιξία με ασφάλεια) στις αγορές εργασίας, στη στήριξη του εισοδήματος των οικονομικά ασθενέστερων και στις περισσότερες επενδύσεις για την παιδεία και την επαγγελματική κατάρτιση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα