Γαλλία: Άλμα 9% για τη μετοχή της EDF μετά την ανακοίνωση των σχεδίων εθνικοποίησης

Τρίτη, 12 Ιουλίου 2022 10:56
UPD:11:21
REUTERS/PASCAL ROSSIGNOL

Οι μετοχές της Electricite de France (EDF) εκτινάχθηκαν μετά από μια αναφορά ότι η κυβέρνηση θα πληρώσει περισσότερα από 8 δισ. ευρώ για την εθνικοποίηση της εταιρείας.

Εν μέσω της χειρότερης ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης εδώ και μια γενιά, η Γαλλία θέλει να ξαναπάρει τη φορτωμένη με χρέη εταιρεία κοινής ωφέλειας στην πλήρη κρατική ιδιοκτησία, προκειμένου να κρατήσει υπό έλεγχο τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών κάνοντας τεράστιες επενδύσεις για να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές.

Το κόστος αγοράς του 16% των μετοχών που η κυβέρνηση δεν κατέχει ήδη, συν τυχόν εκκρεμή μετατρέψιμα ομόλογα, μπορεί να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ (10 δισεκατομμύρια δολάρια), ανέφερε το Reuters τη Δευτέρα.

Οι μετοχές της «γαλλικής ΔΕΗ»,  EDF, σημείωσαν άλμα έως και 9,4% και διαπραγματεύονταν 5,9% υψηλότερα στα 10,12 ευρώ στις 9:11 π.μ. στο Παρίσι.

Η ατομική παραγωγή της EDF αντιπροσώπευε το 69% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας το 2021, αλλά πρόκειται να πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες φέτος και δεν θα ανακάμψει πλήρως το 2023. Αυτό οφείλεται σε ελέγχους και επισκευές σε μικρές ρωγμές σε βασικούς σωλήνες σε δώδεκα αντιδραστήρες, σε συνδυασμό με τακτική συντήρηση και διακοπή ανεφοδιασμού σε άλλες μονάδες.

Η πτώση στην αξιοπιστία των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της EDF είναι ένα αυξανόμενο πολιτικό ζήτημα καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν όλο και περισσότερο για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού καθώς μειώνονται οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου.

Εκτός από την εθνικοποίηση της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της EDF, Ζαν-Μπερνάρ Λεβί, ο οποίος είναι 67 ετών και ανέλαβε το τιμόνι το 2014, θα παραιτηθεί.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα