Ν. Πελόζι: Αίτημα για νέα άμεση οικονομική βοήθεια στις αυτοκινητοβιομηχανίες

Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2008 06:53
UPD:07:34

ΕΠΙΠΛΕΟΝ άμεση οικονομική βοήθεια στις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ζήτησε η επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, καθώς οι μετοχές της General Motors Corp. υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1943.

«Η χρεοκοπία μίας ακόμη από τις μεγάλες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες θα έχει καταστρεπτική επίδραση στην οικονομία μας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πελόζι μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τους δημοσιογράφους.

Η Πελόζι είπε ότι οποιαδήποτε βοήθεια προς τις αυτοκινητοβιομηχανίες θα γίνει υπό ρους. Δεν διευκρίνισε το ύψος αυτής της βοηθείας, αλλά είπε ότι θα προέλθει από τα 700 δισ. δολ. που ενέκρινε το Κογκρέσο για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Το αίτημα της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου για την παροχή οικονομικής βοηθείας στις αυτοκινητοβιομηχανίες αντιμετωπίζει εμπόδια από τη Γερουσία και τον Λευκό Οίκο, που πρέπει να εγκρίνουν οποιοδήποτε μέτρο και ετέθη μετά την υποχώρηση των μετοχών της General Motors Corp., της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας των ΗΠΑ, στα χαμηλότερα επίπεδα πλέον των έξι δεκαετιών. Την εβδομάδα που πέρασε η εταιρεία ανακοίνωσε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να μην έχει ρευστότητα έως τα τέλη του έτους.

Εως τις 30 Σεπτεμβρίου η ρευστότητα της GM ήταν 16,2 δισ. δολ., από 21 δισ. δολ. που διέθετε τον Ιούνιο και χρειάζεται τουλάχιστον 11 δισ. δολ. για να πληρώσει τους μηνιαίους της λογαριασμούς.

Η κυβέρνηση Μπους περιμένει να δει τις λεπτομέρειες της πρότασης Πελόζι πριν λάβει μέτρα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνι Φράτο.

Κατά τη χθεσινή συνάντησή του στον Λευκό Οίκο ο Ομπάμα είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπους για την παροχή επείγουσας οικονομικής βοηθείας στις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, σύμφωνα με τους συμβούλους του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ.

Οι μετοχές της Ford υποχώρησαν 13 σεντς, ποσοστό 6,7%, φθάνοντας στο 1,80 δολ. η μία στις 4:15 μ.μ. στη Ν. Υόρκη. Οι μετοχές της GM σημείωσαν απώλειες 44 σεντς, ποσοστό 13,1%, φθάνοντας στα 2,92 δολ. η μία.

Η Πελόζι συναντήθηκε την εβδομάδα που πέρασε με τους ανώτατους εκτελεστικούς διευθυντές της GM, της Ford και της Chrysler LLC.

Οι τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες ζητούν επιπλέον 50 δισ. δολ. από ομοσπονδιακά κεφάλαια για να περιορίσουν τη χειρότερη κρίση στην αγορά αυτοκινήτων σε 25 χρόνια, σύμφωνα με άνθρωπο που γνωρίζει καλά το θέμα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα