Περιορισμό αυξήσεων εισηγείται το δ.σ. της ΔΕΗ

Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2008 09:39

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, με ταυτόχρονη τροποποίηση του σεναρίου που προέβλεπε αυξήσεις τιμολογίων πέραν του τιμαρίθμου κατά την επόμενη εξαετία, θα εξεταστούν από τη διοίκηση της ΔΕΗ, ως εναλλακτικά σενάρια για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ ύψους άνω των 12 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στις αποφάσεις που έλαβε χθες το δ.σ. της ΔΕΗ, στο οποίο παρουσιάστηκε το Business Plan της επιχείρησης. Συγκεκριμένα, έναντι των αυξήσεων σε ποσοστό έως και 5,5% άνω του πληθωρισμού που προέβλεπε το σχέδιο, το δ.σ. εξουσιοδότησε τη διοίκηση να εξετάσει τον περιοροσμό του ύψους των αυξήσεων στα τιμολόγια και την κάλυψη μέρους της χρηματοδότησης, με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Επίσης, η διοίκηση εξουσιοδοτήθηκε να κάνει κάθε πρόσφορη ενέργεια για να επέλθουν τροποποιήσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να περιορισθεί η ζημία που η ΔΕΗ κρίνει ότι υφίσταται.

Σε ό,τι αφορά στη θέση του κ. Τάκη Αθανασόπουλου, η κυβέρνηση συνεχίζει να τηρεί αποστάσεις. Τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευάγγελος Αντώναρος, όταν ρωτήθηκαν αναφορικά με τις αυξήσεις που προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ, οι οποίες θα κυμαίνονται πάνω από τον πληθωρισμό, επανέλαβαν ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αποτελούν αρμοδιότητα της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, ο κ. Φώλιας τόνισε: «Η ΔΕΗ εισηγείται, το υπουργείο αποφασίζει». Σύμφωνα με τον ίδιο, για το 2009 ισχύει ό,τι έχει ήδη υπογραφεί, δηλαδή η επιβολή ρήτρας καυσίμων στα τιμολόγια από 1ης Ιανουαρίου, το ύψος της οποίας θα οριστικοποιηθεί στο τέλος του χρόνου. Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευάγγελος Αντώναρος, ερωτηθείς για ενδεχόμενη παραίτηση του κ. Αθανασόπουλου, περιορίσθηκε να απαντήσει ότι δεν έχει υπ΄ όψιν του κάποια τέτοια κίνηση. Απαντώντας δε σε ερωτήσεις για τις προτεινόμενες αυξήσεις από τη ΔΕΗ, απάντησε:

«Περιμένουμε από τις διοικήσεις οργανισμών να επιδεικνύουν κοινωνική ευαισθησία». Γενικότερα θα πρέπει να σημειωθεί ότι μεταξύ των μελών της κυβέρνησης, το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ αναφορικά με τον κ. Αθανασόπουλο, ο οποίος στην παρούσα δυσμενή συγκυρία, επέλεξε να δημοσιοποιήσει προτάσεις για αυξήσεις τιμολογίων ηλεκτρικού και επιπλέον επιβαρύνσεις των καταναλωτών από την εφαρμογή ρήτρας καυσίμων, χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση με τις πολιτικές ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων.

Η ΓΣΕΒΕΕ

Το «πάγωμα» των τιμολογίων της ΔΕΗ τουλάχιστον έως το τέλος του 2009, ζητεί με επιστολή της προς το Δ.Σ. της ΔΕΚΟ η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), η οποία διευκρινίζει επίσης ότι το ίδιο αίτημα έχει καταθέσει και στην κυβέρνηση για τα τιμολόγια όλων των ΔΕΚΟ και δημοτικών τελών.

Συγκεκριμένα στην επιστολή της Συνομοσπονδίας που απευθύνεται προς τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΗ κ. Κ. Μίχαλο και Π. Καρέλλα, αναφορικά με τις ενδεχόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Οι αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ τα τελευταία δύο χρόνια δημιούργησαν μεγάλα ανελαστικά κόστη σε επιχειρήσεις και οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ιδιαίτερα τώρα και για τουλάχιστον έως το τέλος του 2009, η οποιαδήποτε αύξηση είναι ανεπίτρεπτη.

Με κάθε μέσο πρέπει να εναντιωθείτε ουσιαστικά σε αυτές τις πρακτικές, ως μέλη του δ.σ. της ΔΕΗ. Οι ΜΜΕ επιχειρήσεις, τις οποίες εκπροσωπείτε ως εκλεγμένοι πρόεδροι φορέων τους, πέραν από τα μεγάλα λόγια περί ραχοκοκαλιάς κ.λπ. έχουν την ανάγκη και από ουσιαστικές ενέργειες και πολιτικές.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα