Χρηματιστήρια: Ανοδικά και πάνω από τις 800 μονάδες η Αθήνα - Το βλέμμα στις ΗΠΑ έχει η Ευρώπη

Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2022 13:45
UPD:13:46
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ξεπέρασε τις 800 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει κέρδη 1,01% και τις τράπεζες να ενισχύονται 3,73%.

Στο ταμπλό στις τράπεζες, ανοδικά ξεχωρίζούν Πειραιώς και Alpha Bank με κέρδη άνω του 4%. Ακολουθούν Eurobank και Εθνική σημειώνοντας άνοδο 3,5%. Στα μη τραπεζικά blue chips Coca Cola, Τιταν και Aegean κερδίζουν 2%. Ήπια πτώση για τα ΕΛΠΕ.

Για πρώτη φορά μετά από 29 χρόνια ο πληθωρισμός στη χώρα μας ξεπέρασε το 12%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ο πληθωρισμός τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 12,1% από 11,3% τον Μάιο με τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης να αφήνει για τα καλά πλέον τα σημάδια του στις τιμές των καυσίμων, των τροφίμων και των μεταφορών. Άλλωστε όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα του συνεδρίου του Economist, δεν αποκλείεται ο πληθωρισμός να «μείνει» κοντά μας, όπως είπε,  το 2023 και πιθανόν και το 2024.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευσε εκ νέου το σενάριο πρόωρων εκλογών. Σε συνέντευξή του το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση αν είναι οριστική και αμετάκλητη η απόφασή του να γίνουν οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας, απάντησε: «Το έχω πει τόσες φορές ότι αυτό θα γίνει.  Από κει και πέρα καταλαβαίνω γιατί κάθε φορά μπορεί να ανακινούνται σενάρια, αλλά δεν ψάχνω κάποιο δημοκοπικό ξέφωτο για να κάνω εκλογές. Η δημοσκοπική εικόνα της κυβέρνησης εξάλλου είναι εξαιρετική».

Το βλέμμα στα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται ήπια ανοδικά την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την έκθεση για τις θέσεις εργασίας από τις ΗΠΑ, την οποία θα παρακολουθεί στενά η Federal Reserve.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κυμαινόταν στο +0,2%, έχοντας διακυμάνσεις από το άνοιγμα. Τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 1,2%, ενώ οι βασικοί πόροι μειώθηκαν κατά 0,8%. Στη Φρανκφούρτη 1,24% ενισχύεται ο DAX, ενώ στο +0,56% διαπραγματεύεται ο DAX στο Παρίσι.

Στην κορυφή του ευρωπαϊκού δείκτη blue chip, η γαλλική εταιρεία κοινής ωφέλειας EDF κέρδισε 4,8% καθώς η γαλλική κυβέρνηση αναζητά νέο διευθύνοντα σύμβουλο εν όψει της εθνικοποίησης της υπερχρεωμένης εταιρείας.

Οι επενδυτές την Παρασκευή θα στρέψουν την προσοχή τους προς τις ΗΠΑ και την έκθεση για την απασχόληση του Ιουνίου, η οποία αναμένεται να δείξει έναν ακόμη ισχυρό μήνα προσλήψεων, καθώς η αγορά εργασίας ανατρέπει τυχόν σημάδια επικείμενης ύφεσης ή οικονομικής επιβράδυνσης.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα έχει προσθέσει 250.000 θέσεις εργασίας, διατηρώντας το ποσοστό ανεργίας σταθερό στο 3,6%. Η Fed παρακολουθεί στενά την αγορά εργασίας παράλληλα με τον πληθωρισμό καθώς χαράζει την πορεία της για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής,

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα