Υποχωρούν οι τιμές του φυσικού αερίου, καθώς σταμάτησε η απεργία στη Νορβηγία

Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2022 10:25
UPD:10:25

Υποχωρούν οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, καθώς τα συνδικάτα της Νορβηγίας συμφώνησαν να τερματίσουν την απεργία στον κλάδο της ενέργειας.

Στην Ολλανδία, το φυσικό αέριο υποχώρησε έως και 7,9% στα 152 ευρώ την μεγαβατώρα, τερματίζοντας πέντε ημέρες συνεχούς ανόδου
Η κυβέρνηση της Νορβηγίας παρενέβη για να τερματίσει την απεργία των εργαζομένων στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που απείλησε να μειώσει την παραγωγή σε μια εποχή που η Ευρώπη αγωνίζεται για προμήθειες για να αντισταθμίσει τις περικοπές στη ρωσική παραγωγή.

Η Νορβηγίδα υπουργός Εργασίας Μάρτε Πέρσεν κάλεσε αργά χθες τους επικεφαλής των  εταιρειώνπετρελαιοειδών και των συνδικάτων  και ανακοίνωσε ότι η εργατική δράση τερματίστηκε. Η απεργία είχε μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης και είχε οδηγήσει σε άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Η νορβηγική κυβέρνηση έχει την εξουσία να παρεμβαίνει σε εργατικές διαφορές υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Υπολογίστηκε ότι η απεργία θα μείωνε την παραγωγή φυσικού αερίου της Νορβηγίας κατά σχεδόν 60% μέχρι το Σαββατοκύριακο. «Όταν η σύγκρουση μπορεί να έχει τόσο μεγάλες κοινωνικές συνέπειες για ολόκληρη την Ευρώπη, δεν έχω άλλη επιλογή από το να παρέμβω στη σύγκρουση», είπε η Πέρσεν. «Είναι αδικαιολόγητο να αφήνουμε την παραγωγή φυσικού αερίου να σταματά σε τέτοιο βαθμό», πρόσθεσε.

Ο Αϊντούν Ινγκβαρτσεν,ηγέτης του εργατικού συνδικάτου Lederne, δήλωσε  ότι οι εργαζόμενοι θα «επιστρέcουν στη δουλειά τους το συντομότερο δυνατό».

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη ενεργειακή της κρίση εδώ και δεκαετίες, με τη Ρωσία - τον κύριο προμηθευτή της- να περιορίζει τις προμήθειες, καθώς συνεχίζονται οι εντάσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των σχετικών κυρώσεων. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα