Intrakat: Σε εφοπλιστικά «χέρια» πέρασε το 61%

Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2022 09:35
UPD:09:36

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Αλλάζει σελίδα η Intrakat με το 61% του μετοχικού της κεφαλαίου να περνά σε εφοπλιστικά χέρια.

Η πρώτη συναλλαγή η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω εξωχρηματιστηριακής πράξης μεταβίβασης ανακοινώθηκε χθες και αφορούσε το 31,7% του μετοχικού κεφαλαίου της κατασκευαστικής, έναντι συνολικού τιμήματος 70,195 εκατ. ευρώ.

Πωλητής ήταν ο Όμιλος Intracom του Σωκράτη Κόκκαλη και αγοραστής η εταιρεία Winex Investments, συμφερόντων Δημήτρη Μπάκου, Ιωάννη Καϋμενάκη και Αλέξανδρου Εξάρχου. Η Winex αγόρασε με τιμή ανά μετοχή 2,95 ευρώ, δηλαδή με premium 17,5% σε σχέση με τα 2,51 ευρώ που ήταν η τιμή κλεισίματος προχθές της κατασκευαστικής.

Σημειώνεται ότι η τιμή της μετοχής της Intrakat χθες σημείωσε πτώση 11,73% και έκλεισε στα 2,220 ευρώ.

Με την ίδια τιμή ανά μετοχή (2,95 ευρώ) έχουν κλείσει και οι υπόλοιπες συμφωνίες πώλησης μετοχών της κατασκευαστικής οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινωθούν άμεσα και είναι οι εξής:

Ο εφοπλιστής Ηλίας Γκότσης αποκτά συνολικό ποσοστό 15,7% αγοράζοντας τις συμμετοχές στην Intrakat των Λουκά Λαζαράκη, Δημήτρη Στασινόπουλου και Πέτρου Σουρέτη (μέχρι σήμερα διευθύνων σύμβουλος της κατασκευαστικής).

Ο επίσης εφοπλιστής Κώστας Αγγέλου αποκτά συνολικό ποσοστό 13,6% αγοράζοντας τις συμμετοχές των Δημήτρη Θεοδωρίδη και άλλων στελεχών της κατασκευαστικής με μικρότερα ποσοστά.

Δεν υπάρχει καμία εξέλιξη, σε αυτή τη φάση, όσο αφορά τον Δημήτρη Κούτρα ο οποίος παραμένει μέτοχος με 8,1% και εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Intrakat. Όπως εκτιμάται ο κ. Κούτρας, θα παραμείνει μέτοχος και παράλληλα στο management της κατασκευαστικής, εφόσον συμφωνήσει με τους νέους μετόχους στη στρατηγική που θα ακολουθηθεί. Διαφορετικά θα αποχωρήσει από τη διοίκηση και το μετοχικό κεφάλαιο της κατασκευαστικής, όπως έπραξε και στην περίπτωση της Ελλάκτωρ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το διοικητικό συμβούλιο της Intrakat θα αλλάξει για να αντιπροσωπεύει τους νέους της μετόχους στις 15 Ιουλίου.

Τον κ. Σουρέτη θα διαδεχθεί στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ο κ. Εξάρχου, ο οποίος να υπενθυμίσουμε διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της Άκτωρ (θυγατρική για τις κατασκευές της Ελλάκτωρ).

Οι εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκος και Γιάννης Καϋμενάκης  έγιναν ευρύτερα γνωστοί από την επεισοδιακή συμμετοχή τους στην Ελλάκτωρ από την οποία αποχώρησαν αποκομίζοντας κέρδος περί τα 60 εκατ. ευρώ (με το συνολικό ποσό από την πώληση των μετοχών τους περίπου 190 εκατ. ευρώ).

Ο κ. Κόκκαλης είχε καταστήσει σαφές ότι επιχειρεί τον μετασχηματισμό του ομίλου που έχει ιδρύσει από πέρσι τον Οκτώβριο όταν πούλησε την Intrasoft International στην Netcompany Group A/S (εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης: NETC) έπειτα από 25 χρόνια κερδοφορίας και ανάπτυξης βάζοντας στα ταμεία του περί τα 166,8 εκατ. ευρώ (μετρητά, το συνολικό τίμημα ήταν 184,8 εκατ. ευρώ).

Παραμένει πάντως στην Intrakat με 5,090%, ενώ όπως είπε πρόσφατα μιλώντας στους μετόχους του ομίλου του «η  Intracom έχει «οπλοστάσιο» διαθεσίμων αλλά και γνώσεων. Θα προσανατολιστούμε και σε τομείς πέραν αυτών που επιχειρούσαμε έως τώρα, κατανοώντας πρώτα τις εξελίξεις, ώστε να τοποθετηθούμε έξυπνα σε αυτούς που θα έχουν τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους και αποδόσεων».

Η πλευρά των Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου είχε κάνει γνωστό το ενδιαφέρον της για επένδυση μακροπροθέσμου ορίζοντα σε κατασκευές – υποδομές και ενέργεια.  

Το ενδιαφέρον αυτό «συναντήθηκε» στα μέσα Ιουνίου με την επιθυμία του κ. Κόκκαλη να διαφοροποιηθεί στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, στο πλαίσιο της οποίας είχε επίσης συζητήσεις με τις BC Partners και Wade Adams.

Εκτιμάται ότι οι προαναφερόμενοι εφοπλιστές – νέοι μέτοχοι της Intrakat, δεν είναι άγνωστοι μεταξύ τους, γεγονός που θα διευκολύνει τη χάραξη της νέας στρατηγικής της κατασκευαστικής.

Η Intrakat διαθέτει ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων 1,1 δις. ευρώ, έχει εισέλθει μεταξύ άλλων στα έργα της μεγάλης ανάπτυξης στο Ελληνικό και διαθέτει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ προς ανάπτυξη.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της το 2021 ανήλθε σε  214,8 εκατ. έναντι 174,5 εκατ. την προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας αύξηση 23,1%. Τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους ήταν ζημίες 22,6 εκατ. έναντι ζημιών 12,4 εκατ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα