Tesla: Απογοητευτικό β' τρίμηνο παραδόσεων, με πτώση 18%

Διακόπτεται για εβδομάδες η λειτουργία των εργοστασίων σε Κίνα και Γερμανία
Τρίτη, 05 Ιουλίου 2022 13:11
UPD:13:18
REUTERS/EDGAR SU

Η Tesla παρέδωσε 254.695 ηλεκτρικά οχήματα παγκοσμίως το δεύτερο τρίμηνο, πτώση σχεδόν 18% από την προηγούμενη περίοδο, καθώς οι περιορισμοί στην εφοδιαστική αλυσίδα, το εκτεταμένο lockdown της Κίνας για τον COVID-19 και οι προκλήσεις σχετικά με το άνοιγμα εργοστασίων στο Βερολίνο και το Όστιν επηρέασαν την εταιρεία.

Αυτή είναι η πρώτη φορά σε δύο χρόνια που οι παραδόσεις της Tesla, οι οποίες ήταν 310.048 την πρώτη περίοδο φέτος, μειώνονται σε τρίμηνο. Οι παραδόσεις της Tesla αυξήθηκαν κατά 26,5% από το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Οι επενδυτές της Tesla βρίσκονται μπροστά σε ένα απογοητευτικό τρίμηνο παραδόσεων, έναν μήνα ρεκόρ παραγωγής και τώρα μπροστά σε αρκετές εβδομάδες διακοπής λειτουργίας σε πολλά εργοστάσια.

Η κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα σταματήσει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της στη γραμμή συναρμολόγησης Model Y στη Σαγκάη για τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου και στη συνέχεια θα σταματήσει τη γραμμή Model 3 για 20 ημέρες από τις 18 Ιουλίου. Οι εργασίες αναβάθμισης στο εργοστάσιο για την ενίσχυση της παραγωγής και των δύο οχημάτων αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές Αυγούστου, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Τη Δευτέρα, η TeslaMag είπε ότι το εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας κοντά στο Βερολίνο θα κάνει διάλειμμα δύο εβδομάδων από τις 11 Ιουλίου. Το γερμανικό site ανέφερε ότι η Tesla σκοπεύει να διπλασιάσει περίπου τον ρυθμό παραγωγής της από τον Αύγουστο, επικαλούμενη μια άγνωστη πηγή. Η εταιρεία κατασκεύασε 1.000 Model Y στο εργοστάσιο κατά τη διάρκεια τουλάχιστον μιας εβδομάδας τον περασμένο μήνα.

Οι μετοχές της Tesla υποχώρησαν έως και 0,7% στις προσυνεδριακές συναλλαγές.

Το μεγαλύτερο πλήγμα στην απόδοση της Tesla το τελευταίο τρίμηνο προήλθε από το lockdown της Σαγκάης για εβδομάδες ως απάντηση σε ένα ξέσπασμα του Covid. Η εταιρεία έκανε ασυνήθιστες προσπάθειες για να ανοίξει ξανά το εργοστάσιό της εκεί και να το διατηρήσει σε λειτουργία, με χιλιάδες εργάτες να κοιμούνται στο εργοτάξιο για να διατηρήσουν τη μερική παραγωγή.

Οι παραδόσεις Tesla μειώθηκαν το δεύτερο τρίμηνο.

Ενώ η Σαγκάη είναι το πιο παραγωγικό εργοστάσιο της Tesla, τα εργοστάσιά της κοντά στο Βερολίνο και το Όστιν του Τέξας μόλις ξεκινούν. Ο Μασκ διοργάνωσε ένα εναρκτήριο πάρτι στο πρώτο στις 22 Μαρτίου και στο δεύτερο στις 7 Απριλίου. Ο Μασκ χόρεψε στη Γερμανία και φόρεσε καουμπόικο καπέλο και σκιές στο Τέξας.

«Το Βερολίνο και το Όστιν χάνουν δισεκατομμύρια δολάρια αυτή τη στιγμή επειδή υπάρχει ένας τόνος δαπανών και σχεδόν καθόλου παραγωγή», είπε ο Μασκ στους ιδιοκτήτες Tesla της Silicon Valley στις 31 Μαΐου.

Το κλείσιμο στη Σαγκάη και ο αγώνας για την αύξηση νέων εργοστασίων συνέβαλαν στην πτώση των μετοχών της Tesla κατά 38% στο β' τρίμην του έτους, μια τριμηνιαία πτώση ρεκόρ. Ο S&P 500 υποχώρησε 16%, τη μεγαλύτερη πτώση για τον αμερικανικό χρηματιστηριακό δείκτη αναφοράς από το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Η Tesla έχει προγραμματίσει την τριμηνιαία έκθεση κερδών της για τις 20 Ιουλίου.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα