Υπερασπίζονται τον κλάδο τους οι διευθυντές των hedge funds

Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2008 18:21
UPD:18:23

Στην κατάθεση τους εν όψει της σημερινής ακρόασής τους στο Κογκρέσο, οι διευθυντές των hedge funds δείχνουν μετανοημένοι και ενώνουν τη φωνή τους για εντατικοποίηση της εποπτείας και της υποβολής εκθέσεων, προτείνοντας παράλληλα μια σειρά προσεγγίσεων για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο Τζον Πόλσον, του οποίου η συντηρητική στάση σχετικά με τη φούσκα στην αγορά ενυπόθηκων δανείων τον ανέδειξε πέρσι στον πιο ακριβοπληρωμένο διαχειριστή αμοιβαίων κεφαλαίων, δηλώνει ότι αμείβεται μόνο όταν κερδίζουν οι επενδυτές γιατί, όπως, λέει χαρακτηριστικά, «εάν χάσουμε τα χρήματα των επενδυτών μας πρέπει να τα ξανακερδίσουμε για να μοιραστούμε τα μελλοντικά κέρδη».

Ο Φιλ Φαλκόν, συνιδρυτής της Harbinger Capital, υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται για την περίπτωση που η διοίκηση εισπράττει παχυλά μπόνους ή δικαιώματα μετοχών τη στιγμή που η εταιρεία βουλιάζει».

Οι περισσότεροι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων καταθέτουν προτάσεις για τη σταθεροποίηση του συστήματος και την αποφυγή μελλοντικών κρίσεων.

Ο Τζορτζ Σόρος, ο οποίος διαχειρίζεται ο ίδιος το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του, υποστήριξε ότι οι αγορές δεν τείνουν στην ισορροπία, αντιθέτως έχουν ροπή προς στις φούσκες. Επίσης, απηύθυνε έκκληση στις ρυθμιστικές αρχές να αναλάβουν δράση προκειμένου να περιστείλουν οι φούσκες των στοιχείων ενεργητικού και να ελέγχουν τις πιστώσεις.

«Πρέπει να περιοριστούν μόχλευση και πιστώσεις και να επιβληθούν ξανά οι περιορισμοί σε επίπεδο περιθωρίων και κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών», συμπληρώνει.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Πόλσον κατάρτισε και υπέβαλε στην Επιτροπή Μεταρρυθμίσεων Διακυβέρνησης και Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων ένα στρατηγικό σχέδιο. Η πρότασή του προβλέπει αυστηρότερους όρους στο δανεισμό της αμερικανικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του προγράμματος (Tarp), καθώς και την αναστολή της διανομής μερισμάτων έναντι των κοινών μετοχών έως την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών που παρέχονται στο πλαίσιο του προγράμματος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα