Χρηματιστήρια: Χάνει και τις 820 μονάδες στην Αθήνα, διορθώνει η Ευρώπη

Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022 13:56
UPD:14:10
SOOC/Nikos Libertas

Έχασε το «μαξιλαράκι» των 820 μονάδων το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο υποχωρεί 0,74% στις 826 μονάδες. 

Στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση καταγράφει η Alpha Bank -2,51%, Eurobank -1,1% και Πειραιώς -0,80%. Πτώση άνω του 1% και για την Εθνική. Στα μη τραπεζικά blue chips, την μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν Τέρνα Ενεργειακή -2%, ΑΔΜΗΕ -1,4%. Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Βιοχάλκο, Jumbo υποχωρούν ήπια.

Εν μέσω αβεβαιότητας η ΤτΕ ρίχνει τον πήχυ για την ανάπτυξη στο 3,2% φέτος. Περιμένει επιτάχυνση στο 4,1% το 2023 και ανάπτυξη 3,6% το 2024. Ο πληθωρισμός, βάσει του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή, αναμένεται να διαμορφωθεί σε 7,6% το 2022, κυρίως λόγω της ανοδικής πορείας των ενεργειακών αγαθών, αλλά και των ανατιμήσεων στα είδη διατροφής, ενώ θα αποκλιμακωθεί το 2023 και περαιτέρω το 2024.

Με σοβαρές απώλειες κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια , με όλους τους κύριους δείκτες της περιοχής να υποχωρούν την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του έτους.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διαπραγματευόταν 1,6% χαμηλότερα λίγο μετά το άνοιγμα των αγορών με όλους τους κλάδους σε αρνητικό έδαφος. Ο DAX της Φρανκφούρτης χάνει 2,63%, απώλειες 2,7% για Παρίσι και Μιλάνο.

Η γερμανική εταιρεία ενέργειας Uniper είχε τη χειρότερη επίδοση. Οι μετοχές της υποχώρησαν κατά 20% αφού απέσυρε τις οικονομικές της προοπτικές για το 2022 σχετικά με τους περιορισμούς παροχής αερίου της Gazprom. Η «βουτιά» των μετοχών ήρθε μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι αναμένει τα κέρδη προ τόκων και φόρων να είναι «σημαντικά χαμηλότερα» τα προηγούμενα χρόνια, καθώς λαμβάνει μόλις το 40% του φυσικού αερίου που έχει παραγγείλει από τη ρωσική Gazprom. 

Οι απώλειες στην Ευρώπη έρχονται καθώς το κλίμα της παγκόσμιας αγοράς παραμένει ζοφερό - δεν υπάρχει προοπτική ο πόλεμος στην Ουκρανία να τελειώσει σύντομα και οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται. Καθώς οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να καταπολεμήσουν επιθετικά τις τιμές με αυξήσεις επιτοκίων, υπάρχουν αυξανόμενοι φόβοι για παγκόσμια ύφεση.

Οι ανακοινώσεις στοιχείων στην Ευρώπη την Πέμπτη περιελάμβαναν προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό της Γαλλίας για τον Ιούνιο, τα οποία έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή της χώρας αυξήθηκε κατά 5,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, από 5,2% τον Μάιο, ανακοίνωσε η γαλλική στατιστική υπηρεσία INSEE.

Εν τω μεταξύ, τα futures της Wall Street παρέμειναν σταθερά κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης, καθώς ο S&P 500 ετοιμάζεται να κλείσει το χειρότερο πρώτο του εξάμηνο εδώ και δεκαετίες. Όσον αφορά το τελευταίο τρίμηνο, ο Dow και ο S&P 500 βρίσκονται καθοδόν για τη χειρότερη τρίμηνη περίοδο τους από το πρώτο τρίμηνο του 2020, όταν τα lockdown Covid οδήγησαν τις μετοχές σε πτώση.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα