Γαλλία: Στο 5,8% επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός για τον Ιούνιο

Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022 10:33
UPD:10:35
REUTERS/SARAH MEYSSONNIER

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία επιταχύνθηκε στον ταχύτερο ρυθμό από την εισαγωγή του ευρώ, αυξάνοντας την πίεση στον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κάνουν περισσότερα για να περιορίσουν το σοκ για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Οι πιο απότομες αυξήσεις στο κόστος ενέργειας και τροφίμων οδήγησαν σε αύξηση των τιμών καταναλωτή στο 6,5% τον Ιούνιο από 5,8% τον Μάιο, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η στατιστική υπηρεσία Insee.

Τα στοιχεία για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης δικαιολογεί περαιτέρω το σχέδιο της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από μια δεκαετία τον επόμενο μήνα. Αφού ο πληθωρισμός της Ισπανίας εκτινάχθηκε στο 10%, τα στοιχεία της Γαλλίας θα ενισχύσουν την άποψη των αξιωματούχων που εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας αύξησης πέρα ​​από τις προγραμματισμένες 25 μονάδες βάσης.

Η Γαλλία συγκράτησε κάπως τον πληθωρισμό σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με την κυβέρνηση να δαπανά περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ (26,1 δισεκατομμύρια δολάρια) για να περιορίσει τις αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος.

Ωστόσο, ο Μακρόν καλείται να κάνει περισσότερα, ειδικά μετά την απώλεια της κοινοβουλευτικής του πλειοψηφίας στις εκλογές. Την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνησή του σχεδιάζει να παρουσιάσει έναν αναθεωρημένο προϋπολογισμό του 2022 που θα περιλαμβάνει άλλα 25 δισεκατομμύρια ευρώ για την παράταση των υφιστάμενων μέτρων και την προσθήκη νέων, όπως οι ενισχύσεις στις συντάξεις.

Παρά αυτές τις προσπάθειες, ωστόσο, ο πληθωρισμός έχει ήδη βλάψει την εμπιστοσύνη και έχει υποβαθμίσει την οικονομική δυναμική.

Ξεχωριστά στοιχεία την Πέμπτη έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες τον Μάιο αυξήθηκαν κατά 0,7% από τον Απρίλιο, μετά από πέντε συνεχείς μήνες πτώσης.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα