Αγωγή κατά της Ρωσίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τον πλουσιότερο άνθρωπο της Ουκρανίας

Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022 14:41
UPD:14:42
EPA/ROBERT GHEMENT

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ουκρανίας κατέθεσε αγωγή κατά της Ρωσίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επικαλούμενος φερόμενες παραβιάσεις των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με την εισβολή της.

Ο λόγος για τον δισεκατομμυριούχο Ρινάτ Αχμέτοφ, ο οποίος είναι ο πλειοψηφικός ιδιοκτήτης δύο μεγάλων χαλυβουργείων στο λιμάνι της Μαριούπολης που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις τον περασμένο μήνα. Ένα από τα εργοστάσια που του ανήκουν είναι το Azovstal, το οποίο φιλοξένησε μία από τις έντονες μάχες του πολέμου, του ανήκει. 

Ο Αχμέτοφ κατάγεται από την κατεχόμενη πόλη του Ντονέτσκ, στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, όπου οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους για να κερδίσουν περισσότερα εδάφη.

Σύμφωνα με τον Αχμέτοφ, δεκάδες επιχειρήσεις της βιομηχανίας χάλυβα, ανθρακωρυχεία και άλλα περιουσιακά του στοιχεία στην περιοχή, καθώς και στη νότια Ουκρανία, έχουν κατασχεθεί από τις ρωσικές δυνάμεις. 

Ο Αχμέτοφ προσφεύγει στο δικαστήριο για να λάβει «αποζημίωση για κατάφωρες παραβιάσεις των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας του». Ζητά από το δικαστήριο να λογοδοτήσει η Ρωσία για την καταστροφή των ουκρανικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεών του (όπως το Azovstal), για λεηλασίες και κλοπές εξαγωγικών αγαθών. Τα συμφέροντα του επιχειρηματία εκπροσωπεί η διεθνής δικηγορική εταιρεία Covington & Burling LLP.

«Με τη βοήθεια των καλύτερων Ουκρανών και Αμερικανών δικηγόρων, έχω υποβάλει αίτηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για αποζημίωση», αναφέρεται στη δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την System Capital Management του Αχμέτοφ.

«Το κακό δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητο... Τα εγκλήματα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και του λαού μας είναι κραυγαλέα και οι ένοχοι πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι. . . Αυτή η αγωγή είναι ένα από τα πρώτα διεθνή νομικά βήματα κατά της Ρωσίας για να σταματήσει τα συνεχιζόμενα εγκλήματά της, την καταστροφή της ουκρανικής οικονομίας και τη λεηλασία των ουκρανικών περιουσιακών στοιχείων», σημειώνεται. 

«Η λεηλασία των εξαγωγικών εμπορευμάτων της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των σιτηρών και του χάλυβα, έχει ήδη οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές και ανθρώπους να πεθαίνουν από την πείνα παγκοσμίως. Αυτές οι βάρβαρες ενέργειες πρέπει να σταματήσουν και η Ρωσία πρέπει να πληρώσει πλήρως. Πιστεύω στη δικαιοσύνη και αγωνίζομαι γι' αυτήν», συνεχίζει η δήλωση.

Εκτός από την αγωγή, ο Αχμέτοφ ζητά από το δικαστήριο να «λάβει επείγοντα μέτρα ασφαλείας» που θα αποτρέψουν τον περαιτέρω αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών, τις λεηλασίες και τις κλοπές σιτηρών, καθώς και χάλυβα που κατασκευάζει η SCM.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα