Τα νέα stress tests των G7 για την παγκόσμια οικονομία

Κυριακή, 26 Ιουνίου 2022 19:14
UPD:20:40
REUTERS/POOL

 Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]

 
Οι χώρες της G7 σχεδιάζουν μια παγκόσμια “επίθεση” σε επενδύσεις και σε υποδομές, δήλωσε ο οικοδεσπότης, Γερμανός Καγκελάριοσ Όλαφ Σολτς, στο περιθώριο της συνόδου στο Ελμάου, στις Βαυαρικές Αλπεις. Πρόκειται για λιμάνια, σιδηροδρόμους, δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και επενδύσεις στην υγειονομική περίθαλψη, δήλωσε ο Σολτς μετά την πρώτη συνάντηση εργασίας των επικεφαλής των επτά σημαντικότερων δυτικών βιομηχανικών χωρών. «Είμαι βέβαιος ότι η σύνοδος κορυφής θα στείλει ένα πολύ σαφές μήνυμα ενότητας», πρόσθεσε.

Προς το παρόν οι Επτά τάχθηκαν υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η άνοδος των τιμών και εντείνοντας τις πιέσεις στη Μόσχα.

Μετά από πιέσεις  του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, συμφωνήθηκε επίσης η απαγόρευση εισαγωγών χρυσού από τη Ρωσία -μια σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα που φέρνει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στα ταμεία της Μόσχας.

 Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στον κόσμο, με 331,1 τόνους ετησίως (10% της παγκόσμιας παραγωγής), μετά την Κίνα, που παράγει 368,3, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.


 «Άθλοι του Ηρακλή»

«Αναμφίβολα, θα μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει έναν ήρωα από την αρχαία Ελληνική μυθολογία -τον Ηρακλή-για να περιγράψει τις προκλήσεις που πρέπει να επιλύσουν οι Επτά αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των πιο ισχυρών οικονομικά, δημοκρατιών στη σύνοδο κορυφής της G7 στο Ελμάου» γράφει η ιταλική εφημερίδα il Giornalle.

«Αυτά που σχεδιάζουν είναι πιο περίπλοκα από τους πολύ δύσκολους Αθλους που ανέθεσε ο βασιλιάς Ευρυσθέας στον Ηρακλή, ο οποίος τους έλυσε με δύναμη και μυαλό. Τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η Σύνοδος Κορυφής έχουν όμως τη δυσάρεστη πτυχή ότι είναι όλα αλληλένδετα. Αν οι ηγέτες των G7 στρίψουν μια βίδα, ένας μηχανισμός κάπου στη μεγάλη παγκόσμια μηχανή θα αντιδράσει αμέσως», τονίζει η ιταλική εφημερίδα.

«Αδύναμη οικονομική ανάπτυξη, οι συνέπειες του πολέμου, η παγκόσμια μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, η επισιτιστική ασφάλεια, η προστασία από τον Covid - κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο του, χωρίς να υπάρχουν συνέπειες για τα υπόλοιπα»

 Αρχικά, η G7 ήθελε να επικεντρωθεί στο να βάλει ξανά σε λειτουργία την παγκόσμια οικονομία, η οποία είχε πληγεί σοβαρά από τη διετή πανδημία του κορωνοϊού.
 

Νέα stress tests

Κατ’ αρχήν είναι το μποϊκοτάζ από τη Ρωσία στις αποστολές σιτηρών στην Ουκρανία που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε άλλα μέρη του κόσμου, που τώρα λιμοκτονούν.

Οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία  έχουν επίσης αντίκτυπο σε πολλές πτυχές της οικονομίας αλλά και στην πολιτική κατά της κλιματικής κρίσης. Οι ακτιβιστές υπέρ του κλίματος  ήδη προειδοποιούν ότι οι κυρώσεις επιταχύνουν την παραγωγή πετρελαίου και άλλων υδρογονανθράκων, βάζοντας στο «ράφι» την Πράσινη Μετάβαση.


Δύο στρατόπεδα
 

Πολλές αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες, απορρίπτουν μάλιστα τις εισηγήσεις της G7 και δεν επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι ευθύνονται για τις υψηλές τιμές ενέργειας και τροφίμων.

Ο Ολαφ Σολτς προειδοποίησε μάλιστα ότι ο κόσμος θα μπορούσε να χωριστεί σε δυο στρατόπεδα: Μια  ομάδα "G7 plus" και μια ομάδα "Brics plus" ,όπου "Brics" είναι η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική. Για τον λόγο αυτό άλλωστε οι Επτά κάλεσαν στη σύνοδο της Βαυαρίας την Ινδονησία, την Ινδία, τη Νότια Αφρική, τη Σενεγάλη και την Αργεντινή.

«Το να καταδικάσουμε αυτούς τους εταίρους για τη στάση τους απέναντι στη Ρωσία θα ήταν ανόητο και αυτοκαταστροφικό, αντ αυτού πρέπει να τους γοητεύσουμε», γράφει η γερμανική Tagesschau.

Επομένως, η σύνοδος κορυφής της G7  δεν πρέπει μόνο να συντάξει ένα πακέτο που να εγγυάται μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για την Ουκρανία. Εάν οι δημοκρατικές βιομηχανικές χώρες δεν αποδείξουν ότι μπορούν να βρουν αποτελεσματικές απαντήσεις στις αλληλοεξαρτώμενες κρίσεις και δεν λάβουν  πολύ προσεκτικά υπόψη,τα συμφέροντα του παγκόσμιου Νότου, η Δύση θα συνεχίσει να χάνει σε αξιοπιστία και επιρροή. Και ο κόσμος θα βυθιστεί σε ένα τέλμα  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα