Καταπλέει σήμερα στον Πειραιά το δεξαμενόπλοιο «Lana»

Η επιστροφή του φορτίου του συνδέεται με την απελευθέρωση των δύο ελληνόκτητων δεξαμενόπλοιων που κρατούνται στο Ιράν
Σάββατο, 25 Ιουνίου 2022 13:04
UPD:13:07
REUTERS/COSTAS BALTAS

Από την έντυπη έκδοση

Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει εντός της ημέρας το ρωσικό τάνκερ «Lana» με σημαία Ιράν, που παρέμεινε από τα μέσα Απριλίου στα ανοιχτά της Καρύστου.

Το πλοίο δεν μπορούσε να αποπλεύσει λόγω οφειλών για ρυμουλκικές εργασίες, ενώ τις προηγούμενες ημέρες το Εφετείο Χαλκίδας είχε ζητήσει ένα μέρος του φορτίου πετρελαίου που είχε αρχικά δεσμευθεί να επιστραφεί στο δεξαμενόπλοιο. Επρόκειτο για μια ποσότητα 60.000 μετρικών τόνων crude oil από τους συνολικά 104.134 τόνους που μετέφερε το «Lana» στις δεξαμενές του.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους της εταιρείας ρυμουλκών που παρείχαν υπηρεσίες στο ρωσικό δεξαμενόπλοιο, η πλοιοκτήτρια εταιρεία εξόφλησε άμεσα τις οφειλές της και αναμενόταν έως αργά χθες το βράδυ να δοθεί και η σχετική ελευθεροπλοΐα στο πλοίο.

Η εξόφληση έγινε απευθείας και όχι με τη μορφή εγγυητικών επιστολών, προκειμένου το πλοίο να αποπλεύσει άμεσα. Η προσωρινή απαγόρευση απόπλου και μεταβολής της πραγματικής και νομικής κατάστασης του δεξαμενόπλοιου «Lana» είχε διαταχθεί μετά από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας στην οποία είχαν προσφύγει οι συνήγοροι των ρυμουλκών.

Στο μεταξύ, άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής ποιος θα αναλάβει το κόστος της μετάγγισης του φορτίου πετρελαίου στο «Lana» που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε άλλο δεξαμενόπλοιο ανοιχτά του Πειραιά. Ωστόσο, η συντομότερη δυνατόν μετάγγιση του φορτίου στο ρωσικό δεξαμενόπλοιο έχει πολύ μεγάλη σημασία, προκειμένου να απελευθερωθούν τα δύο ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια που κρατούνται στο Ιράν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα