Σε ύφεση η αμερικανική οικονομία και το 2009

Σύμφωνα με προβλέψεις οικονομολόγων
Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2008 08:56
UPD:09:07

Η αμερικανική οικονομία έχει εισέλθει σε ύφεση, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά – όπως και οι υπόλοιπες οικονομίες ανά τον κόσμο – σύμφωνα με έρευνα της National Association for Business Economics (ΝΑΒΕ).

Όπως εκτιμούν οι οικονομολόγοι, έχοντας αυξηθεί κατά 1,4% φέτος, η οικονομία των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί κατά 0,2% το 2009. Σε ύφεση εκτιμάται ότι έχουν ήδη εισέλθει ή θα εισέλθουν σύντομα και οι οικονομίες της Ευρωζώνης, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, του Καναδά και του Μεξικού.

«Οι οικονομολόγοι του επιχειρηματικού κλάδου έχουν γίνει πολύ πιο αρνητικοί όσον αφορά στις οικονομικές προοπτικές για τα επόμενα τρίμηνα, ως αποτέλεσμα των εντονότερων πιέσεων στις πιστωτικές αγορές», επισημαίνει ο Chris Varvares, πρόεδρος της Macroeconomics Advisers και της ΝΑΒΕ.

Η απαισιοδοξία για τις προοπτικές των χρηματιστηριακών αγορών, την οικοδομική δραστηριότητα, τις τιμές κατοικίας και την απασχόληση σημαίνει ότι η υγεία των νοικοκυριών και οι δαπάνες θα συνεχίσουν να εξασθενούν, αναφέρει η έκθεση.

Επισημαίνεται, παράλληλα, πως όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής για την αντιμετώπιση της επιβράδυνσης – όπως οι «ενέσεις» ρευστότητας του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών και η στήριξη που παρείχε η Φέντεραλ Ριζέρβ στην αγορά εμπορικών ομολόγων – θα αποδειχθούν περισσότερο αποδοτικά.

Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ, που βρίσκεται στα υψηλά 14 ετών του 6,5% σήμερα, εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί σε 7,5% μέχρι τα τέλη του 2009.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα