Wall Street: Τα αρχικά κέρδη γύρισαν σε οριακές απώλειες

Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022 23:33
UPD:23:42
REUTERS/ERIC THAYER

Σε πτώση γύρισαν οι μετοχές στη Wall Street στο τέλος της συνεδρίσης, παρά την αρχική προσπάθεια ανόδου αλλά και την χθεσινή ανάκαμψη, με τους επενδυτές να εστιάζουν στις δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ,που  αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο της κεντρικής τράπεζας να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, ενώ παραδέχθηκε πόσο μεγάλη πρόκληση είναι η επίτευξη μίας ομαλής προσγείωσης της οικονομίας χωρίς να προκληθεί ύφεση. 

Ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με οριακή πτώση 0,13%. Ο Dow Jones υποχώρησε 47,12 μονάδες ή 0,15%, με τις απώλειες να συσσωρεύονται στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης με αποτέλεσμα να χάσει τα αρχικά κέρδη του,  ενώ μικρή πτώση 0,15% σημείωσε και ο Nasdaq. Στη συνεδρίαση της Δευτέρας και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες είχαν κλείσει με κέρδη άνω του 2%. 

«Ο πληθωρισμός παραμένει ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις χρηματοοικονομικές αγορές και ο Τζερόμ Πάουελ έκανε τη θέση του απόλυτα σαφής: η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια έως ότου ο πληθωρισμός αρχίσει να αποκλιμακώνεται. Έως τότε είναι δύσκολο να φανταστούμε ένα σταθερό ράλι για το ριψοκίνδυνο ενεργητικό», σημειώνει ο Ρόμπερτ Σκέιν, επικεφαλής επενδύσεων της Blanke Schein Wealth Management.

Εν τω μεταξύ, οι ανησυχίες για επικείμενη ύφεση συνεχίζουν να βαραίνουν τη Wall Street. Η Citigroup ανέβασε τις πιθανότητες για παγκόσμια ύφεση στο 50%, επικαλούμενη τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι καταναλωτές αρχίζουν να συγκρατούν τις δαπάνες τους. 

Αντίστοιχα και η Goldman Sachs θεωρεί ότι η ύφεση γίνεται ολοένα και πιο πιθανή για την αμερικανική οικονομία, σημειώνοντας ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται. 

Η UBS παρότι δεν θεωρεί ότι οι ΗΠΑ ή παγκόσμια οικονομία θα αντιμετωπίσουν ύφεση το 2022 ή το 2023 με βάση το βασικό της σενάριο, καθιστά σαφές ότι οι κίνδυνοι για ανώμαλη προσγείωση αυξάνονται.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα