Γενική Συνέλευση ΣΕΒΕ: Νέο ρεκόρ για τις ελληνικές εξαγωγές το 2022

Ν.Παπαθανάσης: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε ο δημοσιονομικός χώρος να παραμένει σταθερός»
Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022 22:21
UPD:22:43
 Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]
 
Μήνυμα αισιοδοξίας για τις ελληνικές εξαγωγές και επίτευξη νέου ρεκόρ το 2022 αλλά και ανάγκης για σύνεση στη δημοσιονομική διαχείριση της χώρας εξέπεμψε η αποψινή ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Εξαγωγέων ΣΕΒΕ, που πραγματοποιήθηκε με χορηγό επικοινωνίας το naftemporiki.gr.
 
Από το βήμα της εκδήλωσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, προέβλεψε νέο ρεκόρ για τις ελληνικές εξαγωγές το 2022, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της απόκτησης επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα ώστε να ευνοηθούν οι επιχειρήσεις και να αυξηθεί η περίμετρος όσων μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το τραπεζικό σύστημα.
 
 Όπως επισήμανε, η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις, διότι θα διευρυνθεί η περίμετρος των δυνατοτήτων τους να δανειστούν - σήμερα στην περίμετρο αυτή ανήκουν μόνο 45.000 από τα περίπου 280.000 ΑΦΜ, όπως σημείωσε - και τόνισε σχετικά ότι πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή, ώστε ο δημοσιονομικός χώρος να παραμείνει σταθερός.
 
"Και το 2022 θα έχουμε ελλειμματικό ισολογισμό, θα χρειαστεί λοιπόν να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε για να μπορέσουμε να στηρίζουμε την οικονομία και έχουμε αυξανόμενα επιτόκια, επομένως η προσοχή μας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερη για να μπορέσουμε να έχουμε τα χαμηλότερα επιτόκια και πρωτίστως να μη δώσουμε στόχο στους Οίκους, που συνεχώς μας αναβαθμίζουν και έχουμε φτάσει εν μέσω και της πανδημίας ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα", ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Τη μεγάλη συμβολή που έχουν στις μεταφορές και εξαγωγές τα προγραμματισμένα μεγάλα σιδηροδρομικά και οδικά έργα στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Καραγιάννης, δίνοντας έμφαση στις οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις του 6ου προβλήτα του ΟΛΘ και τις αντίστοιχες συνδέσεις του λιμένα της Αλεξανδρούπολης.
 
 

«Δεν θα έχουμε πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας»

Παράλληλα, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλέξανδρα Σδούκου, διαβεβαίωσε ότι η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας ακόμα και στο χειρότερο σενάριο, εάν δηλαδή η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου, ενώ επίσης τόνισε ότι υπάρχουν ελληνικοί και ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι που σχεδιάζουν να επενδύσουν δισεκατομμύρια ευρώ σε έργα ΑΠΕ, η Ελλάδα έχει ελεγχθεί, έχει περάσει το τεστ μεγάλων ενεργειακών ομίλων και, σε καμία περίπτωση, η προσωρινή , αναγκαστικά, αύξηση της χρήσης λιγνίτη, δεν πρόκειται να ανακάμψει ή να αλλάξει τις κρίσιμες επιλογές της χώρας, που είναι οι ΑΠΕ.

Περαιτέρω, επισήμανε ότι η Ελλάδα κινήθηκε πιο γρήγορα από άλλες χώρες της Ευρώπης, ήταν proactive σε θέματα ενέργειας και  θα είναι σε θέση να καλύψει τις δικές της ενεργειακές ανάγκες αλλά και να συμβάλλει στον εφοδιασμό των γειτονικών χωρών, με έργα όπως ο σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη, το δεύτερο FSRU επίσης στην Αλεξανδρούπολη, η επέκταση των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας, αλλά και ο αγωγός  IGB που τίθεται πλέον σε λειτουργία και ο σχεδιαζόμενος  αγωγός με τη Βόρεια Μακεδονία.

 

"Μακεδονικό Σήμα"

Ενδιαφέρουσες είναι οι εξελίξεις και όσον αφορά το "Μακεδονικό Σήμα" που "γεννήθηκε" με πρωτοβουλία του ΣΕΒΕ, τις οποίες παρουσίασε ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δρ.Γιώργος Κωνσταντόπουλος (σ.σ.χθες πραγματοποιήθηκαν αρχαιρεσίες στο κλειστό μέρος της γ.σ. για την ανάδειξη νέας διοίκησης).
 
Όπως γνωστοποίησε ο κ.Κωνσταντόπουλος, έχουν συμβασιοποιηθεί όλα τα υποέργα του σχετικού προγράμματος, σύντομα θα τεθούν σε λειτουργία τα γραφεία του "Μακεδονικού Σήματος" εντός της ΔΕΘ και θα ακολουθήσει πρόγραμμα επικοινωνίας ανά την υφήλιο, ειδικά στις αγορές των ΗΠΑ, του Καναδά, της Δυτικής Ευρώπης και της Αυστραλίας.
 
"Το Μακεδονικό σήμα θα βρίσκεται όπου χτυπά η καρδιά των Μακεδονικών προιόντων, καλώ όλα τα Επιμελητήρια να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια. Είναι στο χέρι μας να είμαστε παρόντες παντού σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις και αγορές, πρέπει να διαφυλαχθεί το Μακεδονικό σήμα σαν κόρη οφθαλμού, αυτή είναι η παρακαταθήκη μας¨, ανέφερε χαρακτηριστικά.
 

Βράβευση Γ.Μυλωνά

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η διοίκηση του ΣΕΒΕ-συγκεκριμένα ο Β’ Αντιπροέδρος, Γεδεών Βούλης, βράβευσε για την συμβολή του στην εξωστρέφεια με το βραβείο "Χρυσός Αλέξανδρος" τον πρόεδρο του Ομίλου ΑΛΟΥΜΥΛ, Γιώργο Μυλωνά, ο οποίος συγκινημένος αφιέρωσε το βραβείο στο γιο του με την παρότρυνση να γίνει χρήσιμος στην κοινωνία μέσα από το υγιές επιχειρείν.
 


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα