Μια σειρά τροποποιήσεων και παρατηρήσεων επί του Σχεδίου Νόμου για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης, ούτως ώστε «να μη δημιουργηθούν μετά την ψήφισή του Σ.Ν. θέματα ερμηνείας και εποπτείας με εξαιρετικά επιβλαβείς για τον τραπεζικό τομέα προεκτάσεις», προτείνει ο αντιπρόεδρος της Marfin Investment Group Ανδρέας Βγενόπουλος.
«Λόγω της κρισιμότητας της περιόδου αισθάνομαι την υποχρέωση να αναφερθώ σε ορισμένες τεχνικές και ουσιαστικές διατάξεις που, έστω και την ύστατη ώρα, θα έπρεπε να τροποποιηθούν», αναφέρει σε σημερινή επιστολή του προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, ο κ. Βγενόπουλος.
Όσον αφορά στο άρθρο 1 του Σ.Ν., ο αντιπρόεδρος της MIG παρατηρεί, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχει πουθενά μνεία περί του ορίου των 5 δισ. ευρώ που έχει εξαγγείλει προφορικά η κυβέρνηση, ότι μπορεί να φτάσει η συνολική επιβάρυνση του Δημοσίου για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών με προνομιούχες μετοχές.
Ζητά, παράλληλα, να αποσαφηνιστεί το πρόσθετο όφελος που θα έχει το Δημόσιο, πέραν της απόδοσης του 10%, από την υπεραξία των προνομιούχων μετοχών που θα κατέχει, τη στιγμή της πώλησή τους στις τράπεζες.
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Βγενόπουλο, στο άρθρο 2 παραμένει ασαφές το ποια θα είναι η λήξη της παρεχόμενης εγγύησης σε περίπτωση που τα δάνεια που προβλέπεται να συναφθούν έχουν διάρκεια μικρότερη των 5 ετών.
Ο κ. Βγενόπουλος ζητά, τέλος, «εκτεταμένη αναδιατύπωση και αποσαφήνιση» του άρθρου 5 του Σ.Ν., υποστηρίζοντας ότι «περιέχει τις ρυθμίσεις αυτές που νομίζω ότι κυρίως θα αποτελέσουν τη βάση για σημαντικές νομικές και πολιτικές αντιδικίες στο μέλλον».
«Από το άρθρο 7 προκύπτει ότι, η ρευστότητα που θα δημιουργηθεί βάσει του Σ.Ν., θα χρησιμοποιηθεί προς όφελος των καταναλωτών, δανειοληπτών και γενικότερα της Ελληνικής Οικονομίας. Ελπίζω να συμφωνήσετε μαζί μου ότι οι ανωτέρω παρατηρήσεις μου προσθέτουν σαφήνεια και διαφάνεια για την επίτευξη των στόχων που εσείς θέσατε», καταλήγει ο αντιπρόεδρος της MIG.