Η κρίση πλήττει και τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας

Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2008 16:47

Διαταράσσονται οι ισορροπίες στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας, για πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας, καθώς η οικονομική κρίση πλήττει τις πωλήσεις συσκευών και εξαρτημάτων, διευρύνοντας τις ανισότητες μεταξύ των εταιρειών.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι κατασκευάστριες κινητών τηλεφώνων αποτελούν το βαρόμετρο της επιβράδυνσης, καθώς σε περιόδους οικονομικής δυσχέρειας οι καταναλωτές δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να αναβαθμίζουν συχνά τις συσκευές τους. Σημειώνεται ότι η αντικατάσταση των τηλεφωνικών συσκευών αντιστοιχεί στο 75% των συνολικών πωλήσεων.

«Η ύφεση στον κλάδο προμηνύει τη γενικότερη επιβράδυνση, ιδίως για τις εταιρείες που δεν ξεκινούν με τις καλύτερες προϋποθέσεις στον ισολογισμό τους», υπογραμμίζει ο αναλυτής της Deutsche Bank, Μπράιαν Μόντοφ. «Αυτοί που πιέζονται περισσότερο είναι οι μικρότεροι παίκτες του κλάδου», συμπληρώνει.

«Ήμασταν από τις πρώτες εταιρείες που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου στα μέσα Ιουλίου για τις προκλήσεις που επιφυλάσσουν οι εξελίξεις στην οικονομία και ανακοινώσαμε την εφαρμογή προγράμματος αναδιάρθρωσης για να διατηρήσουμε την ανάπτυξή μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Sony-Ericsson, ¶λντο Λιγουόρι.

Στην ανταγωνίστρια Motorola, περισσότερες από τις μισές πωλήσεις προέρχονται από τα μοντέλα μεσαίας κατηγορίας «W». Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι η Motorola «εφαρμόζει επιθετικά σχέδια για την αναδόμηση και τη μελλοντική επανατοποθέτησή της στον κλάδο».

Η Nokia αναφέρει, από την πλευρά της, ότι αναμένει «διατήρηση ή μικρή αύξηση του ηγετικού μεριδίου 38% που κατέχει στην αγορά, στη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου, καθώς οι πωλήσεις στον κλάδο έχουν δεχθεί σοβαρό πλήγμα. Ωστόσο, οι επενδυτές πανικοβλήθηκαν από τις δυσοίωνες προβλέψεις της εταιρείας, οδηγώντας τη μετοχή της την Παρασκευή σε «βουτιά» 11%.

Πηγή: Wall Street Journal



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα