Ανοδικά κινείται το αργό στη Ν. Υόρκη

Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2008 05:47
UPD:05:58

ΑΝΟΔΙΚΑ από τα χαμηλότερα επίπεδα 21 μηνών κινήθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη μετά την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ, τονώνοντας τις προσδοκίες ότι η ζήτηση του καυσίμου ενδέχεται να βελτιωθεί στη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης στον κόσμο.

Στις ΗΠΑ η παραγωγή στις βιομηχανίες, τα ορυχεία και τις εταιρείες κοινής ωφελείας αυξήθηκε 1,3% τον Οκτώβριο – περισσότερο από τις προβλέψεις – καθώς τα διϋλιστήρια και οι πλατφόρμες πετρελαιοειδών επανήλθαν σε λειτουργία μετά το πέρασμα των κυκλώνων «Γκουστάβ» και «Αϊκ», σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Federal Reserve. Οι μονάδες λειτούργησαν με το 76,4% της δυναμικότητάς τους, μετά από το 75,5% τον Σεπτέμβριο.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο έως 40 σεντς, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 55,35 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 10:18 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης το αργό διαπραγματεύθηκε στα 55,34 δολ. το βαρέλι. Οι τιμές έχουν υποχωρήσει 63% μετά την αναρρίχησή τους στα επίπεδα ρεκόρ των 147,27 δολ. στις 11 Ιουλίου.

Χθες το πετρέλαιο έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 29 Ιανουαρίου του 2007 μετά την συρρίκνωση της οικονομίας της Ιαπωνίας κατά 0,4% το τρίτο τρίμηνο – της τρίτης μεγαλύτερης χώρας κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο. Χθες η China National Petroleum Corp. ανακοίνωσε ότι η ζήτηση έχει μειωθεί από τον Σεπτέμβριο εξ αιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ανοδικά κινήθηκαν νωρίτερα οι τιμές του πετρελαίου εξ αιτίας του ψυχρού καιρού στις ΗΠΑ και της πειρατείας σε τάνκερ της Σαουδικής Αραβίας. Οι θερμοκρασίες στην Ανατολική Ακτή θα είναι κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα από τις 22 έως τις 26 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του National Weather Service. Πειρατεία από Σομαλούς πειρατές σημειώθηκε σε τάνκερ ανοικτά των ακτών της Κένυας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ναυτικού των ΗΠΑ>

Το Sirius Star έπλεε περίπου 450 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Μομπάσα όταν δέχθηκε επίθεση από πειρατές, ανακοινώθηκε από το Ναυτικό των ΗΠΑ στο Μπαχρέϊν όπου βρίσκεται ο Πέμπτος Στόλος. Το τάνκερ μεταφέρει πλέον των 2 εκατ. βαρελιών αργού πετρελαίου.

Το μπρεντ για παράδοση Ιανουαρίου διαπραγματεύθηκε στα 52,52 δολ. το βαρέλι, 21 σεντς υψηλότερα στο ICE Futures του Λονδίνου στις 9:30 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Χθες υποχώρησε 1,93 δολ., ποσοστό 3,6% κλείνοντας στα 52,31 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα