Χρηματιστήριο: Προσπαθεί για τις 830 μονάδες η Αθήνα, ανοδική αντίδραση στην Ευρώπη

Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2022 14:04
UPD:14:04
Eurokinissi/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Τις 830 μονάδες προσπαθεί να φτάσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει τεχνική αντίδραση +1,66% μετά από τις συσσωρευμένες απώλειες των τελευταίων ημερών. Στηρίξεις προσφέρουν ΟΤΕ, Coca Cola και ΔΕΗ με κέρδη άνω του 3%.

Ο τζίρος είναι στα 32 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 11 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,99% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.985,01 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,64%.

Στις τράπεζες, ανοδικά κινείται η Alpha Bank +2% και ακολουθούν Πειραιώς +1%, Εθνική +0,45%. Ήπιες απώλειες 0,2% για τη Eurobank. Εκτινάσσεται η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή 8,6%, καθώς η εταιρεία φαίνεται να βρίσκεται κοντά σε συμφωνία πώλησης.

Ανοδικά κινούνται και οι ευρωπαϊκές αγορές στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, αναζητώντας ανάκαμψη μετά από μια ασταθή εβδομάδα, καθώς οι παγκόσμιες μετοχές αντέδρασαν στην αυστηροποίηση της πολιτικής από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 1,3% μέχρι αργά το πρωί μετά από ένα αβέβαιο άνοιγμα, με τις μετοχές για ταξίδια και αναψυχή να σημειώνουν κέρδη 2,3% για να οδηγήσουν σε κέρδη ενώ οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου υποχώρησαν 0,4%. Ο DAX ενισχύεται 1%.

Όσον αφορά την κίνηση της τιμής των μεμονωμένων μετοχών, η φινλανδική Nokian Tires εκτινάχθηκε περισσότερο από 10% μετά την αύξηση της καθοδήγησης καθαρών πωλήσεων για το 2022.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης blue chip έκλεισε τη συνεδρίαση της Πέμπτης με πτώση 2,5% εν μέσω παγκόσμιας πώλησης μετοχών, καθώς οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων που επιβλήθηκαν από τις κεντρικές τράπεζες για να χαλιναγωγήσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό τροφοδότησαν φόβους για ύφεση. Οι μετοχές σε ολόκληρη την ήπειρο υποχωρούν περισσότερο από 4% την εβδομάδα.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε την Τετάρτη το επιτόκιο αναφοράς κατά 75 μονάδες βάσης, τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1994, προτού η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας εκπλήξει τις αγορές με την πρώτη της άνοδο από το 2007 και η Τράπεζα της Αγγλίας πραγματοποιήσει την πέμπτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα