Η Τράπεζα της Αγγλίας αυξάνει τα επιτόκια και προειδοποιεί για πιο επιθετικές κινήσεις

Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2022 15:12
UPD:15:14
REUTERS/John Sibley

H Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση και έστειλε το ισχυρότερο σήμα μέχρι τώρα ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε πιο επιθετικές κινήσεις εάν χρειαστεί για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Η εννεαμελής Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε 6-3 υπέρ της αύξησης του επιτοκίου αναφοράς δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25%. Μια μειοψηφία αξιωματούχων επέμεινε στη θέση της για μια κίνηση διπλάσιου μεγέθους.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής με επικεφαλής τον κυβερνήτη Άντριου Μπέιλι άφησαν να εννοηθούν ότι ενδέχεται να συμμετάσχουν σε μια αυξανόμενη παγκόσμια τάση για μεγαλύτερες αυξήσεις εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να εκτινάσσεται στα ύψη, λέγοντας ότι «θα ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ενδείξεις για πιο επίμονες πληθωριστικές πιέσεις και εάν χρειαζόταν θα ενεργούσαν δυναμικά ως απάντηση».

Μία ημέρα αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προχώρησε στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 1994 (κατά 75 μονάδες βάσης), η Τράπεζα της Αγγλίας έμεινε σταθερή στην πιο σταδιακή της προσέγγιση ενώ προειδοποίησε ότι η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.

«Η κλίμακα, ο ρυθμός και ο χρόνος των όποιων περαιτέρω αυξήσεων στο επιτόκιο θα αποτυπώνουν την αξιολόγηση της Επιτροπής για τις οικονομικές προοπτικές και πληθωριστικές πιέσεις», ανέφερε η Τράπεζα της Αγγλίας.

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία ανήλθε στο υψηλό 40 ετών του 9% τον Απρίλιο, υπερτετραπλάσιος του στόχου του 2% της κεντρικής τράπεζας. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναθεώρησε σήμερα ανοδικά την πρόβλεψή της, εκτιμώντας ότι θα κορυφωθεί οριακά πάνω από το 11% τον Οκτώβριο, όταν αυξηθούν και πάλι οι λογαριασμοί ενέργειας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα