Χρηματιστήρια: Κατακρημνίζονται οι δείκτες, δεν πείθουν οι πολιτικές των τραπεζών

Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2022 17:27
UPD:17:32
REUTERS/STAFF

Η αλλαγή πολιτικής των κεντρικών τραπεζών βυθίζει τις αγορές με τους βασικούς δείκτες να βρίσκονται στο «κόκκινο». Δεν αποτελεί εξαίρεση η Αθήνα, με το Χρηματιστήριο να κατακρημνίζεται στις 815 μονάδες και τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί -2,82% και τις τράπεζες να καταγράφουν βουτιά 5%.

Στην αγορά των ομολόγων, καταγράφεται επιδείνωση με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 4,29%  και το Ιταλικό στο 3,97%.

Αναλυτικά, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Πειραιώς -5,83% και  ακολούθησαν Alpha Bank -5,21%, Εθνική -5,11% και Eurobank -4,81%. Στα μη τραπεζικά blue chips, με σημαντικές απώλειες έκλεισαν Jumbo -4,44%, ενώ ακολούθησαν ΕΛΠΕ -3,97%, ΔΕΗ -3,87%, ΟΤΕ -3,66%. Η Coca Cola κέρδισε 2,42%.

Οι αγορές δεν έχουν πειστεί από τις εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά την έκτακτη συνεδρίασή της χθες, αναφορικά με τις επανεπενδύσεις ομολόγων του PEPP, αλλά και με την αξιοποίηση ενός νέου εργαλείου θα προσπαθήσει η ΕΚΤ να στηρίξει τις πλέον ευάλωτες στις «επιθέσεις» των αγορών οικονομίες προκειμένου να αποφύγει την εκτίναξη του κόστους δανεισμού τους και τον «κατακερματισμό» της αγοράς κρατικού χρέους στην Ευρωζώνη. 

Κλυδωνισμοί και στην Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές μετοχές, στο ίδιο μήκος κύματος, υποχωρούν απότομα την Πέμπτη καθώς η αρχική ανακούφιση μετά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να εφαρμόσει τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων από το 1994.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,9% μέχρι αργά το πρωί, με τις μετοχές λιανικής να βυθίζονται 4,9% οδηγώντας σε απώλειες καθώς όλοι οι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια ξεκίνησαν τη συνεδρίαση με το κόκκινο. Ο DAX βυθίζεται 3,17%, όπως και το Μιλάνο. Στο Λονδίνο ο FTSE υποχωρεί 3%.

Οι παγκόσμιοι επενδυτές αντιδρούν στην απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς να αυξήσει το βασικό επιτόκιο κεφαλαίων της σε ένα εύρος από 1,5% έως 1,75% — το υψηλότερο από λίγο πριν από την έναρξη της πανδημίας του Covid19, τον Μάρτιο του 2020.

Η Fed αναθεώρησε επίσης την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό, που εκτιμά ότι θα ανέλθει στο 5,2% φέτος (η εκτίμηση τον Μάρτιο ήταν στο 4,3%) και θα προχωρήσει και σε νέες αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2022. Παράλληλα, προβλέπει ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα είναι πιο αδύναμη από όσο προέβλεπε, στο 1,7%, αντί του 2,8%. Η ανεργία εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 3,7% αντί για 3,5%.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα